Premijera dokumentarnog filma “dr Ilijaz” 11. jula na Federalnoj televiziji

tačno.net
Autor/ica 8.7.2023. u 10:39

Izdvajamo

  • Dokumentarac će pretpremijeru imati u Memorijalnom centru Potočari 10. jula u 19.00 sati, uz televizijsku premijeru na Federalnoj televiziji 11. jula u 18:15, u specijalnom programu FTV-a povodom 28. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

Povezani članci

Premijera dokumentarnog filma “dr Ilijaz” 11. jula na Federalnoj televiziji

Foto: Ustupljene fotografije

Federalna TV najavljuje premijeru novog dokumentarca naslova “dr Ilijaz”, autorice Elme Kazagić. Priča je to o ratnom srebreničkom hirurgu, sada profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim narodom preživio sve golgote od prvih dana opsade i prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će ući u proboj do slobodne teritorije nakon jula ’95.

“Ovo je dokumentarac koji opominje, koji plijeni istinom, koji je, moram naglasiti, težak za gledanje zbog snimaka stradanja iz Srebrenice ’92., ’93. godine, težak zbog ispovijesti dr Ilijaza i njegovih kolega o gubitku najbližih, ali ujedno upućuje da se ‘granice nemogućeg mogu pomjerati’. Mislim da, ma odakle poticali, kojem narodu pripadali, ovakav film će svakog poštenog čovjeka podstaći da promišlja o potrebi da se nikada ne dogodi ništa slično, nigdje.”

Potresne ispovijesti profesora Pilava i njegovih kolega, teških ranjenika koje su srebrenički ljekari radili bez anestezije, svjedočenja ljudi koji su preživjeli masakr u Srebrenici 12. aprila 1993., vode vas kroz godine opsade, gladi i stradanja Srebrenice. Sam dr Ilijaz svjedoči o svojim dilemama u ratu, mentalnoj i fizičkoj potpunoj iscrpljenosti u jednom trenutku, o najtežim odlukama koje ga i sada tište i zbog kojih se do danas propituje.

Dokumentarac će pretpremijeru imati u Memorijalnom centru Potočari 10. jula u 19.00 sati, uz televizijsku premijeru na Federalnoj televiziji 11. jula u 18:15, u specijalnom programu FTV-a povodom 28. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

Na filmu su uz autoricu Kazagić radili i producent Edin Lonić, snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo.

tačno.net
Autor/ica 8.7.2023. u 10:39