Svjetska premijera dokumentarnog filma Tijelo/Body, o ženi koja se svojim neukrotivim duhom bori s nizom rijetkih autoimunih bolesti

Sanija Hasanić
Autor/ica 9.8.2023. u 12:35

Svjetska premijera dokumentarnog filma Tijelo/Body, o ženi koja se svojim neukrotivim duhom bori s nizom rijetkih autoimunih bolesti

Svjetska premijera dokumentarnog filma Tijelo, nagrađivane slovenske redateljice i scenaristice Petre Seliškar, održat će se 14. augusta 2023. na 29. Sarajevo Film Festivalu, gdje je u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva

Tijelo/Body, inspirativna priča o ženi koja se neukrotivim duhom bori s nizom autoimunih bolesti, a koju autorski potpisuje nagrađivana slovenska redateljica i scenaristica Petra Seliškar, imat će svoju svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu. Ujedno, ovaj film je, uz njih još 19, u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma. U filmu koji se premijerno prikazuje 14. augusta u 19:00 sati u Cineplexxu upoznajemo Uršku Ristić, profesionalnu pijanisticu i bivšeg modela koja se suočava s nizom autoimunih bolesti s kojima se bori na svoj, autentičan način. Autorica filma Petra Seliškar je Urškina prijateljica koja je sačuvala snimljeni materijal još iz njihovih tinejdžerskih dana te ga nadopunila materijalom snimljenim u vremenu Urškinih ozdravljenja. Rezultat arhivskih snimaka kombiniranih s novim snimcima, kao i prijateljstva i povjerenja gledamo u dokumentarnom filmu Tijelo, koji će mnoge inspirisati, ostaviti im nadu, poticaj za oporavkom i neodustajanjem i podsjetiti na važne stvari u životu.

Petra Seliškar

Dokumentarni film Tijelo/Body, slovenske redateljice i scenaristice Petre Seliškar, ima svoju svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu te se uz još 19 filmova natječe i za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma. Film će se premijerno moći pogledati 14. augusta, u Cineplexxu, u 19:00 sati te drugi dan, 15. augusta na istoj lokaciji u 12:30 sati. Film Tijelo je rezultat tridesetogodišnjeg prijateljstva autorice Petre Seliškar i protagonistice Urške Ristić te donosi osjetljivo i intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se neukrotivim duhom bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti.

Urška je više od tijela, njena je priča svojevrsni „vodič za preživljavanje“

U filmu upoznajemo Uršku, školovanu pijanisticu i bivšu manekenku, ženu kojoj sve polazi za rukom i koja je, kako kaže, „uživala u životnoj igri i testirala svijet“ sve do 28. godine života. Tada je napada encefalitis, autoimuna bolest centralnog nervnog sistema. Oporavljajući se od nje Urška je morala ispočetka učiti govoriti, hodati, upoznavati sebe, prepoznavati svoju okolinu i kćer, prihvatiti, razumjeti i ponovno voljeti svoje tijelo, za koje joj se činilo kao da je želi uništiti. Taman kada se život ponovno činio onakvim kakav treba biti, Uršku je zadesila nova bolest, mnogo tajanstvenija i podmuklija. Uz podršku dvije kćeri i supruga, Urška se bori s tjelesnim i emocionalnim usponima i padovima, ali nikada ne odustaje. Uprkos svim izazovima, njena ljubav prema životu je neukrotiva i nadahnjujuća. Urška napokon prihvata sebe.

Tijelo je dnevnik jednog prijateljstva 

Urška i autorica filma Petra Seliškar su prijateljice još od tinejdžerskih dana, kada su se iz zabave mnogo snimale. Kasnije, kada je Petra upisala režiju, snimci su postajali ozbiljniji. Upravo taj arhivski materijal, uz materijale snimljene godinama kasnije u Ljubljani i na jezeru Prespa u Sjevernoj Makedoniji,  gledamo u ovom filmu.

Svjedočimo intimnim razgovorima prijateljica koji se isprepliću s Urškinim sjećanjima na najteže trenutke u njenom životu obilježenom bolestima.

Tijelo je intuitivan, organski film o tajnama tijela koje medicina još ne može riješiti, ali kojima umjetnost može pristupiti na drugačiji način i ponuditi razumijevanje koje prelazi granice činjeničnih prepreka.

„Da bih o Urški mogla snimiti film shvatila sam kada je opet prohodala nakon prve hospitalizacije. Međutim, ona tada nije vidjela smisao u snimanju filma. Pet godina nakon pojave njene druge bolesti iznenada me nazvala i čula sam je da svira klavir. Ponovno me pozvala da je snimam. Shvatila je da je snimanje ovog filma njoj i svojevrsna terapija, da će joj pomoći da shvati što joj se dogodilo. Stvarajući scenarij, pri čemu mi je Urška mnogo pomogla dopustivši mi da uđemo u sadržaj njenog dnevnika i radeći cijeli ovaj film, željela sam da se gledalac fizički osjeća kao da je u njenom tijelu i da osjeća šta je Urška osjećala. Pokušali smo to postići mikroskopskim snimcima, muzikom i dizajnom zvuka, u saradnji s kompozitorom i dizajnerom zvuka Vladimirom Rakićem te vizuelnim dojmom za koji je zaslužan direktor fotografije Brand Ferro. Nadam se da smo u tome uspjeli i da će film dotaknuti gledaoce, dati im nadu i predočiti im kako izgleda borba s autoimunom bolesti“, ispričala je autorica filma Petra Seliškar.

Za svjetsku distribuciju filma zadužena je međunarodna agencija za distribuciju i prodaju dokumentarnih filmova Lightdox.

“Privilegija je raditi sa strpljivom i senzibilnom autoricom poput Petre Seliškar i njenim izvanrednim timom. Posebno smo zahvalni što su nam, angažirajući nas na filmu Tijelo – koji je rezultat tri desetljeća prijateljstva i upornosti – ukazali povjerenje. Najnoviji Petrin dugometražni dokumentarni film je intimno istraživanje izvanrednog života i kompleksnog unutarnjeg svijeta njene prijateljice Urške, koja se svoji neukrotivim duhom hrabro bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti. Autoimune bolesti danas zahvataju oko 10% globalnog stanovništva i vjerujemo da će Urškina priča pomoći da javnost više pažnje posveti ovoj tematici. S oduševljenjem čekamo premijerno prikazivanje filma na Sarajevo Film Festivalu, najvećem filmskom događaju u regiji, dodatno i zato jer se simbolički ta premijera događa na pola puta između lokacija na kojima je film sniman – Ljubljane i jezera Prespa u Sjevernoj Makedoniji”, poručila je Bojana Marić, voditeljica odjela prodaje i akvizicije u Lightdoxu.

Tim koji je radio dokumentarni film Tijelo

Ovaj inspirativni dokumentarni film rezultat je slovensko-hrvatsko-makedonske koprodukcijie.

Scenarij i režiju filma Tijelo potpisuje Petra Seliškar, direktor fotografije je Brand Ferro, montažeri su Sashko Potter Micevski i Sandra Bastašić, kompozitor Vladimir Rakić, dizajneri zvuka su Vladimir Rakić i Vera Galešev, producentica je Petra Seliškar za Petra Pan Film, a koproducentice su Tamara Babun iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly te Sarra Ferro iz makedonske produkcijske kuće PPFP i pridruženi producent Victor Ede iz francuske produkcijske kuće Cinéphage Productions.

Film je realiziran uz podršku Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Agencija za Film Sjeverne Makedonije, Eurimages, Kreativne Europe – MEDIA te Région Sud – Provence-Alpes-Côte d’Azur.

 

Sanija Hasanić
Autor/ica 9.8.2023. u 12:35