Predstavljanje romana Nedžada Ibrahimovića “Inkapsulirana tijela” u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 23.12.2013. u 12:32

Predstavljanje romana Nedžada Ibrahimovića “Inkapsulirana tijela” u Mostaru

U organizaciji Centra za kritičku misao i portala tacno.net 24.12.2013. u 18 sati u Pavarotti centru u Mostaru održat će se predstavljanje romana Nedžada Ibrahimovića “Inkapsulirana tijela”.

Roman će predstaviti prof. dr. Enver Kazaz, književnik Almin Kaplan, Dino Pobrić profesor, Amer Bahtijar profesor. O knjizi će govoriti i sam autor prof. dr. Nedžad Ibrahimović.

O svom romanu u izjavi za Fenu Nedžad Ibrahimović pojašanjava da je ovo roman koji propituje neka temeljna egzistencijalna pitanja.

– To su pitanja poput toga gdje smo, kada tamo gdje bismo htjeli biti, nismo? Ili, ko smo, ako ono što bismo htjeli biti, nismo? Možda i: kuda ćemo, ako tamo kuda bismo htjeli ići ne možemo? Na razini književne forme, ko nas priča, ko priča naš život, ako ga jedno ja ne priča? I, napose, kakva se to onda tijela inkapsuliraju u nama tražeći svoj izraz i svoj dah? , kaže Ibrahimović.

Osim toga, moglo bi se reći da je to roman (i) o djetinjstvu, njegove dvije trećine su iz života djece u čijim se obzorima interesovanja roditelji pojavljuju tek kroz figuru odrezanih nogu – to je ono kada se u crtanim filmovima o Tomu i Jerryiju vide samo noge služavke ili gazdarice. Jedan dio bavi se savremenošću, ili tragovima (takvoga) djetinjstva u odraslima…- izjavio je Ibrahimović.

Za Miroslava Mićanovića roman Nedžada Ibrahimovića Inkapsulirana tijela čitaoca vješto vodi kroz svijet odrastanja, obiteljskih i drugih veza, sravnjivanja iskustava ljubavnih, onih oko smrti i mnogih drugih.

– Strasno i lijepo pisano, dovoljno kolokvijalno i zavičajno da bi imalo onu mjeru posebnosti i drugosti, ali ništa manje zbog toga zanimljivo i onima koji su drukčije od očekivanoga spoznavali svijet, prevodili ga za sebe i za druge.

Nedžad Ibrahimović, rođen 10. aprila 1958. godine u Tuzli, je bosanskohercegovački književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova. Doktor je književnih nauka (rad o književnoj teoriji dr. Midhata Begića). Postdiplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (rad o pripovijednom stvaralaštvu Mirka Kovača). U Holandiji 1996. godine završio je studije na Medija akademiji (Hilversum).

Snimao dokumentarne filmove za holandske TV-kuće. Objavljivao književne i filmske kritike u časopisima: Život, Sineast, Odjek, Bosanska vila, Izraz (Sarajevo) i radio u redakcijama časopisa “Rijek” (Osijek), “Yu-film” (Beograd), Razlika/Differance (Tuzla, gl i odg. urednik).

tačno.net
Autor/ica 23.12.2013. u 12:32