Predstavljanje knjiga Milana Jovičića: Prognanik u svom gradu i Pisma sa Neretve

tačno.net
Autor/ica 14.2.2017. u 20:14

Predstavljanje knjiga Milana Jovičića: Prognanik u svom gradu i Pisma sa Neretve

Predstavljanje dvotomnog izdanja knjiga mr. Milana Jovičića: PROGNANIK U SVOME GRADU i PISMA SA NERETVE u izdanju Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, održat će se 23. februara 2017. godine u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

O knjigama će govoriti: Ibrahim Kajan, književnik i prof. Jasmina Demirović, a moderirati će Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih  i Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, kako za sebe zna reći, autor je knjiga: PROGNANIK U SVOME GRADU  i PISMA SA NERETVE. Ove knjige sadrže autobiografske doživljaje, uz sjećanje na predratne godine, pogotovo one koje se imenuju kao postdejtonski period i prve izbore za Gradsko vijeće grada Mostara, sa akcentom na autorovo trostruko progonstvo i golgotu proživljenu u svome gradu. Kao izabrani vijećnik u Gradsko vijeće, na zajedničkoj listi građana “Za jedinstveni Mostar” i jedini građanin sa zapadne, hrvatske strane grada, prognan je uz pokušaj likvidacije. Protjeran iz svoga stana, protjeran je i iz svoje bivše firme, Aluminij. Čitajući ove knjige čitaoci će imati priliku spoznati i mnogo drugih sadržaja: o borbi obespravljenih radnika u Aluminiju, diskriminaciji, okupaciji i uzurpaciji firme u dvadesetogodišnjem periodu te trajna borba sa nacionalističkom vlašću i međunarodnim faktorima. Sve što nije napisano, nije se desilo, kažu naši stari, pa i ono što se zapamti zna se zaboraviti ili izgubiti. Posebno kada živi sudionik neposrednih događanja i učesnik mnogih sudbonosnih zbivanja, krene u pisanje konkretne građe i iznošenje konkretnih činjenica radi budućih generacija, ističe autor, nešto je što je zlata vrijedno i za svaku je pohvalu.

Iz recenzija:

“O ratnoj tragediji i postratnoj agoniji Mostara napisano je podosta knjiga u kojima je iz različitih uglova osvjetljena sudbina ovog nekad prelijepog grada. Međutim, nijedna od njih nije pisana sa toliko brutalne otvorenosti kao ova autora Milana Jovičića. Inženjer po struci, čovjek sa velikim životnim iskustvom, Jovičić je precizan opservator ključnih događaja u Gradu na Neretvi i beskrupulozan kritičar ponajprije srpskog, ali i hrvatskog i bošnjačkog nacionalizma. Svi su oni nanijeli, a nanose i danas, nepopravljive štete Mostaru. Podijeljena u dva toma, knjiga se doima kao Jovičićev obračun sa zlodusima svih vrsta. Neumoljiva i direktna, ona će uznemiriti mnoge nečiste savjesti, svjedočeći o tome na kakvu je sudbinu osuđen pojedinac koji nije pristao da se uhvati u veliko nacionalističko kolo vlastitog, srpskog naroda. O tome svjedoči sam naslov prvog toma: Prognanik u svom gradu…” (Gojko Berić )

“…Čitanje ove knjige može biti poučno i ljekovito, a potom i da je ona napisana s punom sviješću unaprijed ukalkuliranog poraza i potpune marginalizacije, koji ni u jednom trenutku nisu nagnale autora na kompromis sa novonastalom realnošću. S obzirom da je čitava knjiga napisana u izuzetno polemičkom tonu i u kontekstu vremena koje nudi puno više razloga za bijes i ogorčenost, nego za optimizam, jasno je kako će gotovo svaki čitatelj ove knjige pronaći neku tvrdnju ili stav kojemu bi oponirao i s kojim bi argumentirano polemizirao. Unaprijed ću reći kako je dobro da je tako i kako to predstavlja još jedan razlog više da knjiga bude pročitana. Na kraju krajeva, čak da je i takvih primjera više, oni ni na koji način ne mogu zasjeniti temeljnu nakanu ove knjige, niti pozitivno djelovanje jednog čovjeka koji je i u najtežim vremenima odlučio ostati isti, kad je to ostajanje značilo siguran put u propast i stvorilo upitnim čak i puko preživljavanje.”  (prof. dr. Dragan Markovina)

PLAKAT

tačno.net
Autor/ica 14.2.2017. u 20:14