U jeku pandemije: Ante Kvesić poslove opreme izolatorija dodijelio prijatelju

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 18.4.2020. u 10:42

U jeku pandemije: Ante Kvesić poslove opreme izolatorija dodijelio prijatelju

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić u jeku pandemije korona virusa u BIH, tenderske poslove opreme izolacijskog bloka dodijelio je firmama sa čijim vlasnicima je u prijateljskim odnosima. Vrhunac je to decenija nepotizma i korupcije u ovoj medicinskoj ustanovi kojom suvereno vlada HDZ-ov nezamjenjivi doktor.  

Piše: Predrag Blagovčanin

Agencija za javne nabavke kao odgovor na pandemiju korona virusa olakšala je postupke hitne nabavke usluga i roba putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. Ovu mogućnost iskoristio je dr. Ante Kvesić prilikom tendera za opremu za izolacijski blok.

Tako je kroz četiri tendera u martu nabavljen digitalni RTG uređaj multifunkcionalnog portabilnog ultrazvučnog sustava i respiratora od mostarske firme Medical d.o.o. za 462.150 KM. Poslove namještanja izolacijskog bloka dobila je firma Inel d.o.o. Mostar po cijeni od 231.718 KM. Dezinfikatori su nabavljeni od sarajevske Prome d.o.o. po cijeni od 14.625 KM dok je Cimos d.o.o. Mostar za kolica od inoksa dobio tender od 9.711 KM.

Korona i prijatelji

Iako dijele isto prezime Ivan Kvesić vlasnik firme INEL d.o.o. Mostar i dr. Ante Kvesić direktor SKB Mostar nisu u rodbinskim odnosima. Prema riječima Ante Kvesića oni su samo razvili prijateljske odnose kroz posao.

A poslovi SKB-a i firme INEL d.o.o. mogu se posmatrati kroz podatke Agencije za javne nabavke. Od jula 2018. do danas, dakle za nepune dvije godine ova firma dobila je poslove nabavke opreme i aparate za Sveučilišnu kliničku bolnicu u vrijednosti 3,9 miliona KM.

Samo od početka ove godine firma INEL, pored poslova opreme izolacijskog bloka koji je sproveden pregovaračkim postupkom, dobila je tendere u ovoj bolnici za nabavku respiratora po cijeni od 493.200 KM, nabavku instrumenata i dijelova stuba za ARTHREX po cijeni od 249. 100 KM, nabavku UZV uređaja po cijeni od 93.800 KM, nabavku EMNG aparata 81.600 KM te nabavku aparata  za prijenosne analize krvi u iznosu od 53.400 KM.

Analizom tenderskih ugovora koje sprovodi Sveučilišna klinička bolnica evidentno je da se na velikom broju tendera pojavljuje samo jedan ponuđač. Prema podacima iz obavještenja o dodjeli ugovora za firmu INEL d.o.o samo u ovoj godini na tender o nabavci respiratora pristiglo je više od jedne ponude, koje su odbačene.

Iz SKB Mostar u ovom podatku ne vide ništa sporno. Kako ističu firma INEL je samo jedna od firmi od kojih je nabavljena oprema za Izolacijski blok.

„Spomenuta firma samo je jedna u nizu od onih koje su sudjelovale u opremanju Izolacijskog bloka. Svi postupci javne nabave provode se u skladu sa Zakonom o javnim nabavama u situacijama krajnje hitnosti. Izolacijski blok kao i ostale organizacijske jedinice SKB Mostar, tijekom ove borbe protiv pandemije, skoro se svakodnevno reorganiziraju, kako po pitanju kadra tako i opreme. Stoga, nabava opreme u svrhu liječenja oboljelih od COVID-19 je kontinuiran proces  koji će u konačnici biti okončan kada se proglasi završetak pandemije.“

foto: AFP

Izvor portala Tačno.net iz jedne od firmi koje se bave nabavkom i distribucijom lijekova i medicinske opreme naglašava da se poslovi unaprijed dogovaraju te da se resursi u tom slučaju ne trebaju trošiti na tendere koji su unaprijed dogovoreni.

„Dogovaranje tendera i malverzacije su nažalost ustaljena praksa. Gro tendera se sprovodi direktnim dogovorom. Cijene su preuveličane, a uvijek postoji mogućnost i prodaje aparata po realnim cijenama pa čak i nižim. Međutim ekskluzivitetom kasnije se cijene održavanja aparata preuveličavaju. Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru rijetko sprovodi procedure nabavke e-aukcijom tako da i nema potrebe trošiti vrijeme na dostavljanje ponuda. Ne trebamo se lagati. Unaprijed se zna ko će koji tender dobiti.“

Navode o neprovođenju e-aukcije potvrđuju podaci Agencije za javne nabavke. Sveučilišna klinička bolnica tako je u proteklom periodu elektronsku aukciju dodjelu tenderskih ugovora koristila je samo jednom prilikom i to prilikom izbora dobavljača lož ulja.

Do direktora firme INEL d.o.o i jednog od osnivača Naše TV, privatnog kanala na hrvatskom jeziku u BIH, Ivana Kvesića, nismo uspjeli doći. Njegova kćerka Maja Golemac iz INEL-a u telefonskom razgovoru naglasila je da rukovodstvo ove firme nije raspoloženo za bilo kakve izjave u ovom trenutku.

Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru prema informacijama iz medija raspolaže sa preko 3000 aparata za čiji servis se godišnje u prosjeku izdvoji 600.000 KM. Međutim ova institucija također jedina je u BIH koja do sada nije izvršila zakonsku obavezu verifikacije mjerila.

Almir Badnjević iz verifikacionog laboratorija „Verlab“ koja je imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo BIH kao nadležna, ističe da SKB od početka ne poštuje državni zakon.

„Direktor odbija da poštuje zakon. Ta bolnica nikad nije uradila zakonsku verifikaciju mjerila. Podneseno je više krivičnih predmeta koji još uvijek stoje na Tužilaštvu. Oni su jedina ustanova na području BIH koja nije izvršila ovu zakonsku odredbu. Bilo je i smrtnih slučajeva koji su predmetom istraga. Svaki medicinski uređaj koji nije verifikovan smatra se neispravnim tako da svaki pacijent koji podlegne je tretiran svjesno neispravnim aparatom. Ima i takvih slučajeva, međutim očito je da direktor ima neku političku moć pa može te neke stvari da blokira.“

Jel baždareno ovo

„Hitnost zbog korona virusa“ obrazloženje je nabavke RTG uređaja multifunkcionalnog portabilnog ultrazvučnog sustava i respiratora od mostarske firme Medical d.o.o. za 462.150 KM.

Firma Medical u vlasništvu Mostarca Đonke Jasmina godinama surađuje sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom najčešće na poslovima održavanja medicinske opreme. Kao zastupnik GE Healthcare ova firma ima ekskluzivitet prilikom servisiranja opreme te se sa njima primjenjuje isključivo pregovarački postupak bez objave obavještenja.

 Medical d.o.o. Mostar 

Tako je za servisiranje uređaja GE CT Light Speed VCT 64 slice u protekle tri godine firmi Medical isplaćeno blizu 700.000 KM bez PDV-a.

Iz SKB-a informisali su nas da je uređaja GE CT Light Speed VCT 64 slice isporučen od kompanije Samsung 2010. godine kroz državni ugovor između BIH i Koreje. Na pitanja ko vrši verifikaciju instrumenata, nismo dobili odgovor.

Odgovor nismo dobili ni na pitanje kolika je trenutačna vrijednost ovog CT aparata.

Prema našim izvorima iz SKB Mostar, cijene održavanja ovog aparata davno su premašile njegovu cijenu.

Iz SKB-a informisali su nas i da je garantni rok novog digitalnog RTG aparata kojeg je isporučila firma Medical 12 mjeseci. Koliko će se izdvajati za održavanje ovog aparata, ostaje nam da vidimo.

Prema podacima Agencije za javne nabavke mostarska firma Medical potpisala je ugovore vrijednosti preko 44 miliona KM od čega pregovaračkim postupkom koji je ujedno i  najnetransparentniji, a tiče se generalno servisiranja aparata 92 ugovora u vrijednosti 5,4 miliona KM.

Decenije HDZ-ovog nepotizma

Javne nabavke kao i diskutabilno upravljanje direktora Ante Kvesića medicinskom insititucijom koja se finansira budžetskim sredstvima naše države kao i sredstvima Republike Hrvatske bilo je predmetom rada Ureda za reviziju institucija u FBIH 2016. godine.

Ova revizorska institucija u svom izvještaju upozorila je upravo na niz netransparentnih nabavki koje je izvršila Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

„Zbog prethodno navedenih nalaza koji se odnose na javne nabavke, smatramo da javne nabavke nisu u potpunosti provedene u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama u dijelu neprovođenja postupka za određene nabavke, zaključivanja anexa ugovora nakon isteka roka važenja ugovora, nabavki roba sa dobavljačima sa kojima nisu zaključeni ugovori i dijeljenja predmeta nabavke.“

Kolege sa portala Žurnal.info pisale su o deset miliona vrijednim ugovorima firme Melcom d.o.o. Mostar sa SKB-om. Mate Čujić, direktor Melcoma također je dugogodišnji prijatelj direktora SKB Ante Kvesića.

Firma u vlasništvu Mate Čujića inžinjera strojarstva i nekadašnjeg uposlenika bolnice na poziciji pomoćnika za tehnička i tehnološka pitanja i danas odlično posluje sa dr. Antom Kvesićem.

Od februara 2019. do danas firma Melcom d.o.o. Mostar sa SKB-om je potpisala 34 ugovora u vrijednosti preko 2,1 milion KM.

Najbolji pokazatelj kako i na koji način ova firma posluje sa SKB-om je tender od 29.01.2020. godine za opremu za potrebe ginekološke dvorane. Za tender vrijedan 270.000 KM bez PDV-a niko se nije javio osim firme Melcom pa je tako ova firma dobila svih sedam lotova.

Podsjećamo firma Melcom u žižu javnosti dolazi 2008. godine kada Vlada HNK smjenjuje istaknutog HDZ-ovca Radu Bošnjaka sa pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Rade Bošnjak/foto: Bljesak.info

Smjeni Bošnjaka prethodio je tender za nabavku lijekova na teret Zavoda, na kojem je on odabrao samo firmu Melcom iz Mostara. Milionski posao dodijeljen je ovoj firmi, nakon čega su uslijedile reakcije apotekara, te Farmaceutske komore HNK. Tadašnji ministar Faletar je formirao Komisiju, koja je utvrdila da su tokom raspisivanja i dodjele tendera  postojale nepravilnosti. Odlukom je  jasno precizirao da se ne koristi nova esencijalna lista lijekova, koju je formirao  Zavod, već da se primjenjuje stara lista.

Rade Bošnjak nedugo nakon smjene ponovo je imenovan za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Marin Bago iz udruženja Futura koje već godinama analizira stanje u zdravstvu naglašava da se sredstva za zdravstvo koje građani HNK uplaćuju direktno troše netransparentno. Ističe da su ugovori između ZZO HNK i zdravstvenih institucija nedostupni javnosti.

„Tražili smo sve ugovore sa zdravstvenim institucijama međutim direktor je odbio dati javno ugovore pravdajući to zaštitom komercijalnih interesa treće strane. Mi u HNŽ-u putem doprinosa platimo preko 150 miliona, a ne znamo kako se taj novac troši. Ako ne znamo gdje idu naše pare kako će itko kontrolirati bolnicu i način kako ona troši i upravlja parama. Nabavke su jedna od najproblematičnijih stvari i najočitiji primjer korupcije u BIH i sigurno bolnica nije imuna na to.“

Mate Čujić direktor Melcoma učestvuje kao donator u humanitarnoj akciji koju sprovodi zajednica žena HDZ-a BIH, a danas osim sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom uspješno posluje i sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

Firma Melcom tako je sa Zavodom u periodu od nepunih 9 mjeseci potpisala ugovore vrijednosti nešto više od 1.6 miliona KM.

Podsjećamo, na čelu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja se nalazi dr. Vlatka Martinović. Vlatka Martinović je na ovu poziciju imenovana na prijedlog HDZ-a.

Prije ovog angažmana radila je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te prisno surađivala sa direktorom Antom Kvesićem sa kojim je i napisala niz stručnih članaka.

Vlatka Martinović/foto: brotnjo.info

Iz firme Melcom su nam se zahvalili na interesovanju ali nam nisu mogli potvrdno odgovoriti na naš zahtjev za intervju.

U jeku pandemije korona virusa direktor Kvesić potpisao je i tenderske ugovore sa firmom Inel Med iz Mostara. Kroz dva tendera za nabavku aparata izdvojeno je 93.600 KM i 491.400 KM Vlasnik firme Inel Med Mostar Marko Tadić već duži niz godina dovodi se u blisku vezu sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, a za Tadića se veže i niz afera vezanih za nabavke ortopedskih pomagala za Fond zdravstva RS-a. Prema natpisima iz medija ove nabavke su već  godinama pod istragom nadležnih institucija. Još uvijek bez epiloga.

Početkom marta Kvesić potpisuje i ugovor u vrijednosti 129.994 KM za interventno servisiranje opreme Drager sa firmom Hercegovina lijek. Suvlasnik ove firme je Hanka Mušija supruga Mensuda Mušije većinskog vlasnika firme MGM. Mensud Mušija 2016. godine osuđen je pred Kantonalnim sudom u Zenici na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

HDZ Mostar

„Gradnja je izazov, gradnja je stvaranje, gradnja je umjetnost“ poslovni je slogan građevinske firme A3 iz Širokog Brijega sa kojom Ante Kvesić u periodu pandemije pregovaračkim postupkom bez obavijesti za nabavku potpisuje ugovor za uređenje prostora u dijagnostičkom aneksu u vrijednosti 107.000 KM. Širokobriješka firma u vlasništvu Josipa i Maria Kožula u svom portfoliu posebno ističe izgradnju centralne zgrade HDZ-a u Mostaru kao i dosadašnje projekte sa SKB-om Mostar.

Kako nam je ušao sazad i tu ostao

Početkom pandemije korona virusa u BIH šira javnost mogla se upoznati sa medijskim istupom dr. Ante Kvesića nakon što je nulti pacijent preko veze ušao u SKB Mostar i sticajem okolnosti zarazio nekoliko medicinskih radnika.

Kantonalno tužilaštvo formiralo je predmet a kako su nas iz ove institucije informisali po naredbi suda izuzeće se sva dokumentacija kao i snimci nadzornih kamera kad se stvore zdravstveni uslovi za to. Obzirom na dosadašnji rad Tužilaštva HNK odgovorni za ovaj nevjerovatan propust neće u skorije vrijeme biti sankcionisani.

Već 28 godina zahvaljujući prvenstveno podršci HDZ-a, Ante Kvesić samouvjereno vlada jednom od najvažnijih zdravstvenih institucija u BIH. Uz političku podršku kao i sirovi populizam poput izjava kako Hrvati u BIH nemaju druge bolnice Kvesić će najvjerovatnije ostati na čelu ove institucije bez obzira što je doveo do dugovanja od 100 miliona KM.

Za spas ključne zdravstvene institucije hrvatskog naroda u BiH uvijek će se naći novac budžetskih obveznika R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

A finansijska sredstva kao i zadnje donacije privrednika i fizičkih osoba za borbu protiv korona virusa bit će iskorištena na najbolji mogući način. Ulaganjem u medicinsku opremu nabavljenu od prijatelja, rodbine i stranačkih drugova.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 18.4.2020. u 10:42