PREDSTAVE SCENE MESS U TEATRIMA SARAJEVA, ZAGREBA I BEOGRADA

tačno.net
Autor/ica 11.1.2015. u 12:02

PREDSTAVE SCENE MESS U TEATRIMA SARAJEVA, ZAGREBA I BEOGRADA

Scena MESS Međunarodnog teatarskog festivala MESS, u mjesecu januaru na svom repertoaru imat će ukupno četiri predstave koje će u deset igranja biti izvedene u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Riječ je o predstavama koje su nastale u koprodukciji sa bh. i regionalnim teatarskim kućama, a koje su dio višegodišnje produkcijske djelatnosti MESS-a. S ciljem približavanja teatarskoj publici, u godini u kojoj se obilježava 55. godišnjica ovog teatarskog festivala, svaki repertoarski mjesec bit će posvećen jednoj od pozorišnih profesija, te je tako januar rezervisan za dramaturgiju, pa će svaka od predstava publici biti predstavljena riječima njenog/e dramaturga/inje.

Teatarsku sezonu Scene MESS u ovoj godini otvorit će u ponedjeljak, 12. januara u Sarajevskom ratnom teatru, koji je i koproducent, predstava “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, Sanele Krsmanović, Elme Selman i Bojane Vidosavljević. “Predstava je bazirana na ratnoj prepisci dvije žene koje su se, igrom slučaja, našle na dvije različite teritorije tijekom rata. Udaljenost od tri tramvajske stanice postala je nepremostiva prepreka koju mogu prijeći tek kratke poruke – pisma preko Crvenog krsta“, istakla je dramaturginja predstave, Bojana Vidosavljević, te pozvala publiku da u ponedjeljak u 20 sati budu u Sarajevskom ratnom teatru.

U januarskom repertoaru Scene MESS, svoju zagrebačku i beogradsku premijeru će imati trilogija “Janje / Kokoš / Orao“, koju zajednički u okviru projekta “Stoljeće jedne porodice“, realiziraju Internacionalni teatarski festival MESS Scena MESS, Zagrebačko kazalište mladih i Bitef teatar iz Beograda. Beogradska premijera će se održati u četvrtak 15. januara, a reprizna igranja 16. i 17. januara, dok će zagrebačka publika trilogiju prvi put moći pogledati u petak, 23. januara, te 24. i 25. januara kada su zakazana reprizna igranja. Sva igranja trilogije su zakazana u 19 sati.

Sarajevska publika će 19. januara u 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Sarajevo, moći pogledati predstavu Nermina Hamzagića, “Pobunjenik M.K.“, čiju dramatizaciju potpisuje Asja Krsmanović, dok su za 20.1. i 21.1 zakazane još dvije izvedbe “Mali mi je ovaj grob“ u režiji Dine Mustafića i dramatizaciji Željke Udovičić i Bože Koprivice u Kamernom teatru 55 sa početkom u 20 sati.

Na Svjetski dan teatra prošle godine objavljena je informacija da je od 1993. do tog dana Festival MESS kao producent ili koproducent napravio 64 predstave sarađujući sa 48 teatarskih kuća iz cijelog svijeta, a predstave su rađene na 8 svjetskih jezika, na bazi tekstova preko 40 autora i autorica, a u njima je igralo 293 glumca i glumice. Nakon prošlogodišnjih produkcija ovi brojevi su i veći, a promjena imena u Međunarodni teatarski festival – Scena MES ukazuje na potrebu procesa redefiniranja pozorišnih institucija u ne baš obećavajućim recesijskim vremenima, te predstavlja utopijski projekat koji odbija pristati na eutanaziju bh. kulture. «Zamišljena kao živi teatar 21. stoljeća, Scena MESS će u godini u kojoj se obilježava 55 godina od osnivanja Festivala kroz sve raspoložive kreativne načine će se približiti svojoj publici sa ciljem promoviranja teatarske umjetnosti», najavila je Una Bejtović, menadžerica za odnose s javnošću Festivala MESS.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 11.1.2015. u 12:02