Pomoću klasika stvarati publiku

Sanela Gojak
Autor/ica 19.10.2017. u 09:42

Pomoću klasika stvarati publiku

Krajem prošle umjetničke sezone premijerno je izvedena predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“ (Lyman Frank Baum) u režiji Adisa Bakrača u sarajevskom Pozorištu mladih. Na početku ove sezone jednako vlada interesovanje najmlađe publike za ovaj klasik, samo što se ove sezone Pozorište mladih  u saradnji sa  Buybookom može pohvaliti i ilustrovanom knjigom za djecu upravo po motivima iz predstave „Čarobnjak iz Oza“.

Dramaturg u Pozorištu mladih Segor Hadžagić na promociji ilustrovane knjige za djecu „Čarobnjak iz Oza“ je rekao da se radi o istorijskom momentu za ovo pozorište, jer će publikacija ostati za budućnost.

„Neko će pripremati monografiju pozorišta i imat će historijski dokaz da smo radili ovu predstavu. Govorim ovo zbog toga što sam kao dramaturg često dolazio u nezgodne situacije da nemamo ili imamo loše pisane tragove o našim komadima,“  rekao je on, dodavši da se pomoću klasika i stvara publika.

Nažalost, već nekoliko godina ne postoji više obaveza da obrazovne institucije, škole i fakulteti, kao dio obaveznih aktivnosti trebaju posjećivati sarajevske teatre. S druge strane, znamo koliko su kultura i  kvalitetan sadržaj bitni u odgoju mladih generacija.

A o tome kako odvojiti djecu od virtualnog svijeta drugačije nego ponuditi im kvalitet i sadržaj dotakla se promotorka Kristina Ljevak.

„Sigurna sam da će djeca koja dođu na predstavu poželjeti pročitati knjigu i obrnuto. Mi smo tu, kao dobri susjedi i ljudi posvećeni umjetnosti, da na pravi način ponudimo pravi sadržaj. Raduje me što knjiga odgovara estetici predstave, koja je lepršava i bogata u produkcijskom i autorskom smislu te odudara od ukupnih prilika. Ona je mnogo bogatija nego što su naše finansijske okolnosti i sveukupna ulaganja u kulturu,“ rekla je Ljevak.

Ona je dodala i to da kroz saradnju Izdavačka kuća Buybook i Pozorište mladih povezuju se, njegujući publiku kako za književnost tako i umjetnost teatra.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta je na današnjoj promociji rekla da je „Čarobnjak iz Oza“ najinovativnija i najkreativnija predstava koja je trenutno na repertoaru ovog pozorišta. Za slikovnicu smatra je da je jedan od najboljih spojeva izvođačke umjetnosti i književnosti.

Autor teksta slikovnice, te lektor i korektor je Segor Hadžagić, ilustracije je radio Roman Sulejmanpašić, a izdavač je Buybook.

Sanela Gojak
Autor/ica 19.10.2017. u 09:42