Okrugli stol: Kultura sjećanja na postjugoslavenskom prostoru (video)

tačno.net
Autor/ica 6.12.2019. u 09:04

Okrugli stol: Kultura sjećanja na postjugoslavenskom prostoru (video)

Festival „Kulture sjećanja“ u organizaciji Centra za kritičko mišljenje, portala Tacno.net, Fridrih Ebert i Forum ZFD, održan je u Mostaru 29. novembra 2019. godine a povodom obilježavanja godišnjice haške presude hercegbosanskoj šestorici i hrvatskom udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

U kongresnoj dvorani hotela Bristol održan je okrugli stol a razgovaralo se na temu kultura sjećanja na postjugoslavenskom prostoru: Kako se odnosimo prema haškim presudama, kako se Srbija odnosi prema ratovima u kojima je sudjelovala, dehumanizacija sjećanja i kultura zaborava, odnos Hrvatske i evropskih država prema ratu, kako se umjetnici odnose prema kulturi sjećanja, kultura sjećanja umjesto kulture osvete, uloga medija u svemu tome, kultura sjećanja u postmodernom društvu…

Sudjelovali su: prof.dr. Ivan Šarčević, prof. dr. Esad Bajtal, prof.dr. Đurđica Čilić, prof.dr. Amila Ramović, Dino Mustafić, Nihad Kreševljaković, Snežana Čongradin, Tomislav Marković, Ozren Kebo, Adnan Bratić, Amer Bahtijar, Milan Račić, Emil Karamatić, Alija Behram, Zlatko Serdarević, Sunita Dautbegović-Bošnjaković, Tanja Topić, Memnuna Mahić…

U sklopu Festivala promovirana je nova knjiga Dragana Markovine Libanon na Neretvi o kojoj su govorili uz autora i Nedžad Maksumić, Drago Bojić i Dino Mustafić.

Prikazan je film Neka bude svjetlostio opsadi Mostara 1993-94. u režiji Dine Mustafića a koji je bio ‘sklonjen’ iz javnog prostora 26 godina.

Snimio Aris Ćišić.

 

tačno.net
Autor/ica 6.12.2019. u 09:04