Počeo 15. Subversive Festival

Portalnovosti.com
Autor/ica 23.5.2022. u 12:20

Počeo 15. Subversive Festival

Ove godine Subversive forum podijeljen je unutar četiri segmenta koji se međusobno isprepliću: AlterEkonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma te Subverzivno izdavaštvo. U ponedjeljak je projekcija filma “Hakirana pravda” o sudbini Juliana Assangea

Nakon što je završen filmski dio programa Subversive Film Festivala, Festival u ponedjeljak ulazi u drugi tjedan održavanja i nastavlja se uz teorijsko-subverzivni program i Subversive Forum koji je službeno otvoren u nedjelju, 22.5. u SPD-u “Privrednik” u 20 sati, predavanjem pod naslovom Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza u kojem se sociologinja i dugogodišnja politička aktivistkinja Ágnes Gagyi pozabavila lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas. Istoga dana, u 18 sati, Ilya Budraitskis, povjesničar te politički i kulturni teoretičar iz Moskve, suradnik i autor brojnih lijevih publikacija i časopisa te autor nedavno objavljenje knjige Dissidents Among DissidentsIdeologyPolitics and the Left in Post-Soviet Russia održao je online predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma.

Ponedjeljak na Subversive Forumu počinje projekcijom filma “Hakirana pravda” koji prati slučaj najpoznatijeg zapadnog političkog zatvorenika Juliana Assangea od početka desetogodišnjeg pritvora i borbe protiv izručenja u SAD gdje mu prijeti 175 godina zatvora radi otkrivanja američkih ratnih zločina. O sudbini Assangea, istraživačkog novinarstva no i cijelog tzv. slobodnog svijeta ovih dana odlučuje britansko sudstvo.

Projekcija filma bit će u 18 sati u SPD-u “Privrednik”, a nakon projekcije, u 19:30 sati održat će se razgovor u kojem će sudjelovati aktivistkinja Marie-Odile Dorer iz pokreta za oslobođenje Juliana Assangea, odvjetnica WikiLeaksa Renata Àvil te francuski filozof i autor knjige “Umijeće pobune: slučaj Juliana Assangea”, Geoffroy de Lagasnerie.

U 20:30 sati počinje online predavanje američkog političkog filozofa Jasona Reada pod nazivom “Negativna solidarnost kao strategija: od adaptacije do transformacije”. Read će se u predavanju baviti svijetom rada tijekom proteklih pedesetak godina u kojem je odgovor na smanjenje plaća i sigurnosti zaposlenja uglavnom bio manje usmjeren na jačanje radničke agitacije i organizacije negoli na prilagodbu. Radnici su na sve niže plaće odgovorili preuzimanjem različitih honorarnih i dodatnih poslova, koje je omogućila platformska ekonomija. Razgovor će moderirati Mario Kikaš.

Dan kasnije na Subversivu, u utorak, 24.5. u KIC-u u 20 sat,i gostuje sociologinja i istraživačica Amelia Horgan, autorica nedavno objavljene knjige Lost in WorkEscaping Capitalism pridružit će nam se uživo. Matt Huber, profesor geografije na sveučilištu Syracuse kojemu u svibnju za Verso izlazi knjiga Climate Change as Class War održat će u utorak 24.5. u 18 sati online predavanje o političkoj ekologiji za radničku klasu i vezi klimatskih promjena i klasne borbe.

Michael Roberts, britanski marksistički ekonomist i dugogodišnji politički aktivist radničkog pokreta te autor brojnih knjiga iz političke ekonomije održat će u srijedu, 25.5. u 18 sati u SPD Privredniku keynote predavanje pod naslovom Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću, uzimajući u obzir koordinate i produbljivanje ekonomske, ekološke, zdravstvene, tehnološke i geopolitičke krize. David Broder, povjesničar, prevoditelj i član uredništva socijalističkog magazina Jacobin istoga dana, na istoj lokaciji u 20 sati govorit će o ograničenjima lijevog populizma i potencijalima masovne politike u Europi i Americi.

Éric Toussaint u svojem će predavanju u petak, 27.5. u 18 sati u KIC-u otvoriti pitanje Ukrajine te njene politike duga, a na panelu Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu prethodnog dana će se sa Stevom Đuraškovićem i Marcellom Mustom baviti odnosom ljevice i nacionalnog pitanja. Rastko Močnik i Rade Pantić s Fakulteta za medije i komunikaciju u subotu 28.5. u 17 sati online će razgovarati o procesima koji su doveli do raspada SFRJ, obnove kapitalizma u njezinim republikama te njihovog vraćanja na periferiju.

U petak, 27. 5. u KIC-u s početkom u 20 sati očekuje nas promocija knjige Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije, zbirke od devet radova o različitim filozofskim sustavima, idejama, fenomenima i konceptima koji pripadaju specifičnim socijalno-filozofskim tradicijama i odsječcima povijesti filozofije, a u kojima autorica Ankica Čakardić analizira radikalne filozofije Hobbesa i LockeaHegela, Marxa, Engelsa, Zetkin i Luxemburg, de Beauvoir i Foucaulta.

Knjiga Katarine Peović pod nazivom Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim… bit će predstavljena u subotu, 28.5. u KIC-u s početkom u 19 sati. Knjiga obuhvaća širok spektar tema: usko znanstvena epistemiološka pitanja u okviru kulturalnih studija i marksizma, ali i suvremenost. Studija kreće od činjenice da se nalazimo u vremenu koje, osobito nakon globalne ekonomske krize 2008/9., budi interes za nove ekonomske i društvene modele koji bi se oduprli sveprisutnom diktatu tržišta, utilitarizma profitno usmjerene logike koja se proteže na sve sfere života, od svakodnevice, do medija i tehnologije.

Za kraj, 3. lipnja, filozofkinja Antonia Birnbau u raspravi s Rokom Benčinom u SPD-u “Privrednik” u 19 sati analizirat će pojam jednakosti, prateći njegovu transformaciju, radikalizaciju i nastajanje novih oblika od studentskog pokreta 68′ naovamo.

Subversive Festival i ove godine u suradnji s portalom Slobodni Filozofski i u sklopu Škole suvremene humanistike organizira Antikapitalistički seminar, od 18 do 20.5. te od 26 do 28.5. Program političke edukacije vraća marksizam i kvir u središte promišljanja o samoorganiziranju eksploatiranih i opresiranih. Neke od tema o kojima će izlagati naši predavači_ce Nina Čolović, Stipe Ćurković, Karolina Hrga, Lidija Krienzer Radojević, Mario Kikaš, Vir Lev, Maja Solar i Mislav Žitko, i koje ćemo zajedno promišljati su: civilno društvo i sindikati, kritika političke ekonomije, socijalna reprodukcija i kapital, ideologija i fetišizam robe, kulturne politike u neoliberalizmu, kvir teorija i feminizam, historizacija seksualnog rada, transrodnost i transfobija.

Ove godine Subversive forum podijeljen je unutar četiri segmenta koji se međusobno isprepliću: AlterEkonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma te Subverzivno izdavaštvo.

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je filmski dio 15. Subversive Festivala, koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio recentne i provokativne naslove. Najboljim filmom u igranoj konkurenciji žiri je proglasio film “Planet” španjolsko- argentinske redateljice Amalije Ulman.

“Prvi dugometražni film mlade Amalije Ulman naizgled je bezbrižno ispričana priča o majci i kćeri sofisticirane elegancije koje se suočavaju s tragedijom siromaštva na iznenađujuće dosjetljive načine. Inteligentna, zabavna i istovremeno dirljiva, ova indie obiteljska dramedija napravljena je uvjerljivo i sigurne ruke, nježno i s istančanim osjećajem za estetiku filmske priče”, obrazložio je tročlani žiri u sastavu Sonja Leboš, Tina Leisch i Marko Stojiljković.

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je film “Veliko kretanje” bolivijskog redatelja Kira Russa i to zbog “snažne povezanosti s ovogodišnjim naslovom Festivala, Mikro-fizike protumoći, kao i zbog sanjarski hrabrog odabira 16mm formata”.

Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglašen je film “Kako spasiti mrtvog prijatelja” redateljice Marusje Siroječovskaje. “Laureatkinja dokumentarne konkurencije također je mlada debitantica u formatu dugog metra. Iskrena priča mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga, a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja”, istaknuli su članovi žirija. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu “Mutzenbacher” redateljice Ruth Beckermann.

Portalnovosti.com

Portalnovosti.com
Autor/ica 23.5.2022. u 12:20