Premijerno izvedena predstava ‘A lijepo sam ti rekla’ – predstava koju zaokružuje perspektiva žene

Nikola Vučić
Autor/ica 9.7.2014. u 03:35

Izdvajamo

  • "A lijepo sam ti rekla" - predstava koja tematizira odnose u obitelji i zajednici, kao i njihovo ispreplitanje u običnim životnim situacijama, sinoć je premijerno izvedena pred karlovačkom publikom u Atriju tamošnjeg Veleučilišta u koprodukcijskoj izvedbi Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti, Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo “STUDIO DVADESETTRI” i Gradskog kazališta “Zorin dom”, a u režiji prof. dr. sc. Dubrakve Crnojević Carić, docentice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Povezani članci

Premijerno izvedena predstava ‘A lijepo sam ti rekla’ – predstava koju zaokružuje perspektiva žene

Foto: Igor Čepurovski

“A lijepo sam ti rekla” – predstava koja tematizira odnose u obitelji i zajednici, kao i njihovo ispreplitanje u običnim životnim situacijama, aktualnu ekonomsku situaciju, problem nezaposlenosti, neoliberalni odnos spram rada i ‘radne snage’ sinoć je premijerno izvedena pred karlovačkom publikom u Atriju tamošnjeg Veleučilišta u koprodukcijskoj izvedbi Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti, Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo “STUDIO DVADESETTRI” i Gradskog kazališta “Zorin dom”, a u režiji dr. sc. Dubrakve Crnojević Carić, docentice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

10526021_343394732478557_7100242071913098987_n

Predstava je vid suradnje nastao kroz glumački seminar u Karlovcu održan u proteklom vremenskom razdoblju, a na kojem su sudjelovali zainteresirani građani s ciljem stjecanja znanja i vještina iz područja glume, a među kojima je bilo i onih s ranijim glumačkim, ali i plesnim iskustvom.

Viktorija Paljug, glumica u predstavi ‘A lijepo sam ti rekla’ članica je Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo i ova predstava za nju je prvi susret s glumom, a kako kaže, rad na istoj bio je izuzetno zanimljiv i poučan:

“Ranije nisam bila uključena niti u jedan teatarski projekat i ova izvedba za mene je prvo glumačko iskustvo koje je kroz sve ove pripreme bilo prožeto uzbudljivošću i kreativnošću, a rad s redateljicom predstave bio je izuzetno zanimljiv: čini mi se da smo svi zajedno funkcionirali kao jedan dobar i kvalitetan kolektiv”, kazala je Viktorija Paljug, glumica u predstavi ističući kako je višemjesečni intenzivan rad rezultirao zanimljivom predstavom, ali i znanjem koje su stekli kroz pripreme i rad.

10524345_343395895811774_4344418069735046914_n

OD IMPROVIZACIJE DO KAZALIŠNE PREDSTAVE

Redateljica predstave Dubravka Crnojević Carić kaže kako su početci predstave bili u improvizacijama koje je vodila zajedno sa glumcima predstave kroz seminar i glumačke radionice:

“Interesantno je i znakovito kako je sve nastalo od improvizacije jer i inače kada radim glumačke radionice prvo krećem s improvizacijom, a tu obično van izlaze neke životne situacije i stjecajem okolnosti pokazalo se koliko tu ima žena koje su samohrane majke; baš kao što takve primjere imamo i u predstavi, ali i žena koje na neki drugi način i iz drugih razloga vode obitelj. Sve su to različite priče koje umiju biti vrlo suptilne jer u tim situacijama kada na radionicama vodiš improvizacije, tako da si u potpunosti u stanju relaksiranosti, onda zaista najsuptilnije varijante odnosa postaju vidljive. U tom smislu bilo je izuzetno zanimljivo raditi jer su se i samo glumci iznenađivali što je sve izlazilo van tijekom tih improvizacijskih vježbi: neke zapletene stvari koje nikada čovjek ne bi izgovorio i koje te muče najednom izađu na svjetlo dana. Tu radionicu bih nazvala ‘kako doći do vlastitog glasa'”, kazala je Crnojević Carić.

PREDSTAVA KOJU ZAOKRUŽUJE PERSPEKTIVA ŽENE

“U našoj je književnosti fokus najčešće na muškoj osobi koja vodi obitelj i na taj način smo naučeni da iz te i takve pozicije promatramo stvarnost, a u ovoj predstavi fokus je izmješten na ženu i ona je ta iz čije perspektive se priča otvara i koja zapravo priču zaokružuje te je takva situacija bila iznimno uzbuđujuća i za mene kao teoretičarku i redateljicu, ali i za glumce u predstavi”, istakla je redateljica predstave dodajući kako se struktura predstave izgrađivala postepeno.

10502449_343394152478615_2670993971801083682_n

Predstava ‘A lijepo sam ti rekla’ osim što nosi jedan kompletan građanski identitet – nosi još jedan identitet, a to su stabla koja su također proizašla iz improvizacije i imaju simboličku funkciju:

“Tijekom radionica u stanjima kada su glumci predstave bili maksimalno opušteni moje pitanje koje bih im upućivala bilo je ‘Koje je tvoje najdraže stablo’ i stvari su se počele poklapati, premda na početku uopće nismo znali značenja tih stabala, ali se kasnije ispostavilo kako su se svi odnosi i opisi poklopili sa simbolikom stabala. Dakle, proces rada bio je neobično lijep i uzbudljiv, a meni je zadovoljstvo činilo što su glumci maksimalno opušteno, ali istovremeno i odgovorno prolazili kroz ovaj proces. Teatar je za one koji izvode predstavu ponekada i terapeutsko sredstvo, a u ovoj predstavi to je posebno izraženo”, naglasila je Dubravka Crnojević Carić.

Glumica u predstavi Vera Mitrović Vrbanac – voditeljica u Studiju za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo – kojoj je ova predstava također prvo glumačko iskustvo, za naš portal kazala je kako je rad na predstavi i glumačkim kreacijama bio i izazov s obzirom da se inače bavi plesom.

10500477_343395705811793_2706608933624194490_n

Uloge u predstavi pripale su Veri Mitrović Vrbanac, Viktoriji Paljug, Željki Kostanjšek, Veri Novosel, Animiri Mrkša, Kati Palajsa i Damiru Škrtiću, a autorski tim koji ju potpisuje na čelu s redateljicom Dubravkom Crnojević Carić čine glumice Vera Mitrović Vrbanac i Viktorija Paljug.

Predstava se izvodi u okviru Dana Grada Karlovca, a bit će izvedena i 10. srpnja u Starom gradu Ozalj s početkom u 21 sat.

Nikola Vučić
Autor/ica 9.7.2014. u 03:35