Radojičić: Spremni smo za kompromis

Autor/ica 14.10.2011. u 10:12

Radojičić: Spremni smo za kompromis

BANjALUKA – Mnogo toga u BiH može ići naprijed i to u kratkom roku ako bude bilo spremnosti za kompromis, a Republika Srpska je za to odavno spremna.

Izjavio je to juče predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić poslije sastanka sa zamjenikom šefa delegacije EU u BiH Rencom Davidijem, koji mu je predstavio godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u evropskim integracijama u kojem je navedeno da je BiH još daleko od aplikacije za članstvo u EU i da je u posljednjih 12 mjeseci ostvaren veoma mali napredak.

– Optimista sam kada je u pitanju donošenje zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, ali i za druga otvorena pitanja – kazao je Radojičić.

Naglasio je da je već počela sa radom komisija Parlamenta BiH koja treba da predloži rješenja za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Sejdić-Finci” i da Narodna skupština RS prati razvoj situacije.

– Bićemo u direktnoj komunikaciji sa članovima te komisije iz RS. U ovom momentu je teško procijeniti kada možemo da očekujemo konkretan rezultat njenog rada – zaključio je Radojičić.

On je dodao da je od suštinske važnosti za evropski put izgradnja mehanizma koordinacije u BiH, na šta je upozorila i Evropska komisija.

BiH zbog neizgrađenog mehanizama koordinacije gubi mnogo vremena na svakom pojedinačnom pitanju. Dok god ne budemo imali izgrađene mehanizme koordinacije kasnićemo u rješavanju svakog pitanja – rekao je Radojičić.

Davidi je naglasio da vidi priliku da BiH krene naprijed kao i zemlje u regionu, koje su dobile mnogo bolje ocjene Evropske komisije.

– Postoje određeni dogovori o tome kako da se ide dalje. Jedno od tih pitanja je usaglašavanje Ustava BiH na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u “predmetu Sejdić-Finci” – rekao je Davidi.

On je naglasio da usvajanje zakona o popisu stanovništva nije zvaničan uslov EU, ali da je veoma važan za njen put ka evropskim integracijama.

– Mi ćemo biti tu da pružimo pomoć i pomognemo da se dođe do konsenzusa domaćih političara – izjavio je Davidi.

On je juče predstavio izvještaj Evropske komisije i premijeru RS Aleksandru Džombiću i ministru za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željki Cvijanović.

Godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u evropskim integracijama Davidi je juče predstavio i članovima Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS. Skupštinski odbor je konstatovao da, u okviru svojih nadležnosti, daje doprinos napretku RS i BiH na putu evropskih integracija putem provjere usklađenosti pravne tekovine EU sa domaćim zakonodavstvom.

seebiz.net

Autor/ica 14.10.2011. u 10:12