Otvaranje izložbe “Mostovi” Nedima Mušovića

tačno.net
Autor/ica 17.6.2016. u 09:16

Otvaranje izložbe “Mostovi” Nedima Mušovića

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u sklopu svojih redovnih aktivnosti već duže vrijeme ima namjeru i obavezu realizovati postavku koja bi na određen način tematizirala lik i djelo Ive Andrića. Mnogobrojni su razlozi zašto se ova zamisao prolongirala unedogled, uprkos nastojanju i stremljenju muzejskih radnika koji su, bez obzira na težinu situacije u kojoj su se zatekli, uvijek nalazili načina da u skladu sa svojim profesionalnim djelovanjem dovedu zamišljene projekte barem korak do realizacije. Ipak, i pored raznih poteškoća, nakon dugotrajnog rada na provedbi izložbenih djelatnosti, zahvaljujući kulturnim entuzijastima i izdašnoj donaciji Norveške ambasade ova zamisao konačno može ugledati svjetlo dana 18. juna sa ciljem da se kroz razne muzeološke artefakte, eksponate, predmete i dokumentaciju promovira tradicionalna otvorenost, multikulturalnost i tolerancija BiH društva, kao i uspostava detaljnije i bliže saradnje sa međunarodnim kulturnim partnerima.

Izložba pod nazivom Mostovi autora, muzejskog savjetnika Nedima Mušovića je tematska postavka o sveprisutnom književniku nobelovcu Ivi Andriću na kojoj biti izloženi raspoloživi eksponati i vizuelno atraktivni detalji (fotografije, rukopisi, dokumenti, knjige, časopisi i dr.) relevantni za prezentaciju njegovog lika i djela koji govore o važnosti i uticaju njegove ličnosti, poetike i ukupnog literarnog opusa. Ova postavka je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada zasnovanog na prikupljanju dostupnih eksponata i identifikaciji određenih, malo poznatih, pojedinosti vezanih za ukupnu biografiju književnika. Izložba je, dakle, kreirana od raspoloživog muzeološkog i arhivskog materijala i trebala bi zadržati jedan objektivni pogled na Andrićev životni i autorski opus, sa naglaskom na manje poznate pojedinosti u njegovom životu i stvaralaštvu koji do sada nisu adekvatno problematizirani i prezentovani ili su na određen način potpuno ignorisani i zanemarivani, poput kontraverznog elaborata O Arbanaškom pitanju, njegov politički angažman i pristajanje uz zvaničnu politiku dinastije Karađorđevića (posebno u osvit velikog rata i približavanja tadašnje Kraljevine Jugoslavije Trećem rajhu), pripadnost raznim masonskim ložama i dr. Pored ovih manje poznatih detalja, izložba hronološki prati Andrićev životni put od rodnog Travnika, preko dječačkih dana u Višegradu, sarajevskog gimnazijskog perioda; zatim školovanje na visokim školama u Zagrebu, Beču i Krakovu; utamničenje nakon Sarajevskog atentata i progonstvo na Vlašiću; počeci i daljnji tok njegovog književnog angažmana; njegova prilično uspješna diplomatska karijera čiji je krajnji domet bio ambasadorsko mjesto u Berlinu gdje je na eksplicitan način došao u dodir sa neskrivenim licem fašizma i kataklizmom koja slijedi; II svjetski rat koji provodi u samoći svoje podstanarske sobe kada nastaju i epohalni romani Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođica; poslijeratni period kada se Andrić aktivno uključuje u javni i kulturni život novih vlasti obilazeći škole, biblioteke, gradilišta, rudnike i fabrike; komunizam i socijalizam koji Andrić zdušno prihvata; na kraju i kruna njegovog literarnog života – Nobelova nagrada kao krajnji domet njegovog stvaralaštva.

Od digitaliziranih predmeta u skladu sa raspoloživim materijalom napravljen je određeni broj dizajnerski osmišljenih B1 ploča na kojima se ispričala autorska priča vezana za osnovnu temu postavke, odnosno, za književno djelovanje i uporednu biografiju Ive Andrića. Uz ove aktivnosti na izložbi će biti predstavljen i prateći katalog koji prezentuje publicističko-tekstualni aspekt postavke i prati selekcija grafičkog materijala (fotografije, rukopisi, dokumenti, naslovnice, prepiska, arhivski i dokumentaristički materijal, razna izdanja knjiga i dr.), kao i izbor Andrićevih autorskih tekstova svih žanrova koji bi se našli u publikaciji, što je jedna svojevrsna novina kada je riječ o tematskim publikacijama.

Ova postavka, između ostalog, ima namjeru da detaljnije učestvuje i pristupa kulturi i očuvanju kulturnog nasljeđa u BiH i regiji, implementira strategiju kulturne politike, promovira kulturne vrijednosti i aktivnosti putem multikulturalizma i interkulturalnog dijaloga kroz raznoliki sistem društvene infrastrukture, kao i da upoznaje javnosti sa neprocjenljivom književnom ostavštinom Bosne i Hercegovine koja je, jednim dijelom, pohranjena u fundusu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Planirano je da 18. juna u Galeriji Mak izložbu otvori norveški lingvista akademik Sven Monesland koji je bosanskohercegovačkoj javnosti poznat po svom dugogodišnjem kulturnom angažmanu čime bi ova postavka dobila i jedan mnogo širi značaj u svrhu prezentovanja kulturno-etičkih vrijednosti na jednom globalnom nivou.

tačno.net
Autor/ica 17.6.2016. u 09:16