Osmjeh koji je osvojio Jugoslaviju

VEDRAN SRŠEN
Autor/ica 27.12.2019. u 09:56

Osmjeh koji je osvojio Jugoslaviju

Foto: Getty Imeges

 „Svatko može biti lijep, ali ne može svatko biti „lijep“ u duši. Za mene je puno važnija „ljepota“ duše od izvanjske ljepote“.           

„Samo se nasmiješite i pobjeda je vaša“, rekao joj je u prolazu jedan od brojnih prisutnih novinara, a da nikada nije saznala tko je i za koje novine piše. No, da dobar savjet zlata vrijedi, po tko zna koji put se potvrdilo, te je sedamnaestogodišnja tinejdžerka Jagoda Jerković u Poreču te 1970. godine osvojila, zahvaljujući svom čudesnom osmijehu, titulu odnosno prvo mjesto na polufinalnom natjecanju za Miss teen. Nije Jagoda osvojila samo tu titulu, bio je to osmijeh koji je osvojio čitavu Jugoslaviju.

Kasnije, na finalnom natjecanju za izbor Miss teen 1971. godine, koje su nazivali i Miss Jasminka po prvoj pobjednici, a koje je održano u novogodišnjoj noći u Hotelu „Barbara“ u Zadru, gdje su u žiriju bili pored Jasmine Nikić poznate TV spikerice i dvije košarkaške legende, reprezentativci Josip Đerđa iz Zadra i Nikola Plećaš iz zagrebačke „Lokomotive“, Jagoda je ostvarila zavidan uspjeh. Osvojila je titulu druge pratilje, a titula najljepše je pripala Dunji Ercegović iz Rijeke.

Upravo u 2020. godini će proći pedeset godina te krune ljepote, događaja koji je ovu do tada nepoznatu Pločanku vinuo u estradne visine tadašnje države, čime je Jagoda Jerković postala prva osoba iz Ploča sa općejugoslavenskom karizmom. Kasnije će takvu karizmu, takav uspjeh i moć ostvariti i Mišo Krstičević kao proslavljeni nogometaš „Hajduka“ i reprezentativac Jugoslavije, te Vera Zima kao filmska, televizijska i kazališna glumica.

Kod svih nas iz generacije 1953. taj je događaj davao na važnosti i nama samima, Jagodinim kolegicama i kolegama iz gimnazijskih klupa, a svaki tinejdžer njene generacije je umišljao i maštao kako je upravo njemu namijenjen bar krajičak Jagodina osmijeha.

Inače, izbor za Miss teen je pokrenio godinu dana ranije „Plavi vjesnik“, kultni zagrebački tjednik za mlade, pod uredničkom palicom legende hrvatskog i jugoslavenskog novinarstva Pere Zlatara. Prvi je izbor Miss teen organiziran u zagrebačkom Hotelu Esplanade, no dogodilo se da je za doček te 1969. godine u Esplanadu stigao i Josip Broz Tito. Ljudi iz Titova okruženja su stoga namjeravali izbor ljepote „Plavog vjesnika“ prebaciti u neki drugi hotel. No, Pero Zlatar je zamolio Ružu Pospiš, koja je bila članica žirija, da mu pomogne kod Tita, a čim je čuo o čemu se radi, Josip Broz je kazao da njemu izbor za Miss ne smeta i da što se njega tiče oni mogu ostati u Esplanadi. Tito je čak i upitao Peru Zlatara – „A može li i Jovanka ući u taj vaš žiri?“  No oni koji su bili zaduženi za sigurnost, to nisu dopustili.

Nakon završenog izbora, kako svjedoči sam Pero Zlatar, otišao je zahvaliti Titu, a Josip Broz mu reče – „Pa dobro, a zašto nas ne upoznaš sa tom malom?“ Tako je nastala čuvena fotografija Jovanke i Tita sa Jasminkom Martinović, prvom Miss teen koja je objavljena na prvoj stranici “Plavog  vjesnika“ i donijela rekordni tiraž, a kako je ta fotografija obišla cijeli svijet, Josip Broz je bio prvi predsjednik jedne države koji je tako prisustvovao nekom izboru ljepote.

Za Zvonka Makovića, istaknutog povjesničara umjetnosti iz Zagreba, koji je priredio izložbu o životu 60-tih godina, taj izbor Miss je jedan od značajnih događaja i fenomena tog vremena budući „pokazuje da državni i politički vrh prihvaća pop kulturu kao bitan dio života“.

Jagoda Jerković nije bila opčinjena glamourom. Radila je kao manekenka čuvene Žuži Jelinek šest mjeseci, a kada je trebalo otići sa Žuži u Švicarsku i biti stalni model u njenoj firmi koju je gospođa Jelinek imala u Švicarskoj ispriječili su joj se roditelji. Osvojila je čitav niz titula ljepote, Miss filma u Portorožu, te Miss Pohorja, dobijala je više stotina pisama dnevno ne samo iz Jugoslavije, već i iz Njemačke i drugih zemalja, no nije krenula putovima estradne karijere. Za razliku od drugih pobjednica ovog natjecanja, za razliku od Zagrepčanke Jasmine Martinović, Jagoda je ipak dolazila iz jedne konzervativne sredine koja je njegovala tradicionalne vrijednosti. Stoga nikada nije otišla na svjetski izbor za Miss u Tokyo premda se na njega plasirala. Roditelji je nisu htjeli pustiti samu bez majčine pratnje, a organizator nije htio snositi dodatne troškove.

Jagoda je Jerković svoj život posvetila svojoj djeci i roditeljima. Sama ističe da je „njena ljepota u urednosti njene kuće“.

„Svatko može biti lijep, ali ne može svatko biti „lijep“ u duši. Za mene je puno važnija „ljepota“ duše od izvanjske ljepote“.

VEDRAN SRŠEN
Autor/ica 27.12.2019. u 09:56