Preminuo glumac Branko Cvejić

N1
Autor/ica 27.7.2022. u 11:29

Izdvajamo

  • "Pretužna vijest, veliki gubitak za JDP, za kolege, publiku, za sve nas koji smo ga pratili na sceni i na ekranu, za sve koji su ga voljeli jer se Cveju nije moglo ne voljeti. Počivaj u miru, dragi prijatelju, Glumčino. Ostaješ u mome srcu zauvijek", na svom fb profilu napisala je Snježana Banović, hrvatska kazališna redateljica, kulturna aktivistica, predavačica produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i spisateljica.

Povezani članci

Preminuo glumac Branko Cvejić

Izvor: Jugoslovensko dramsko pozorište / Nebojša Babić

U Beogradu je preminuo glumac Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Branko Cvejić je rođen je u Beogradu 25. avgusta 1946. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. U matičnoj kući odigrao je preko pedeset uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik).

Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru – pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

„Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, napravivši dovršen stilski preokret kojim je najavljeni dah modernosti iz prethodne decenije konačno postao dominantnim scenskim izrazom u skladu sa duhom epohe i kretanjima u scenskim umetnostima u svetu. Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, „Grlom u jagode“, autora Srđana Karanovića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, „ozvaničen“ i ustoličen. Ova uloga učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije“, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište, piše N1.

“Pretužna vijest, veliki gubitak za JDP, za kolege, publiku, za sve nas koji smo ga pratili na sceni i na ekranu, za sve koji su ga voljeli jer se Cveju nije moglo ne voljeti. Počivaj u miru, dragi prijatelju, Glumčino. Ostaješ u mome srcu zauvijek”, na svom fb profilu napisala je Snježana Banović, hrvatska kazališna redateljica, kulturna aktivistica, predavačica produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i spisateljica.

N1
Autor/ica 27.7.2022. u 11:29