Odnos medija i politike: Ni partnerstvo, ni suživot

tačno.net
Autor/ica 25.1.2013. u 10:21

Odnos medija i politike: Ni partnerstvo, ni suživot

“Moguće je samo da se politika boji i cijeni novinarstvo ili da novinari strahuju od politike”.

U Društvu slovenskih književnika u četvrtak je održana rasprava na temu medijskih sloboda i političkog pritiska na medije u Sloveniji, u kojoj su sudionici posebnu pozornost posvetili prijašnjem odnosu prema medijima prve vlade premijera Janeza Janše i trenutnom stanju u slovenskim medijima. Govornici su izložili temeljne probleme slovenskih medija vezane uz slobodu i ovisnost medija o kapitalu i politici.

Govoreći o odnosu između medija i vlasti, publicist Vlado Miheljak je rekao da si mediji često stvaraju iluziju suživota između politike i novinarstva. “Između političke vlasti i novinarstva nije moguće niti partnerstvo. Moguće je samo da se politika boji i cijeni novinarstvo ili da novinari strahuju od politike”, kazao je Miheljak

Pritom je upozorio kako je temeljna pogreška slovenskih novinara, da žele probleme ograničavanja slobode i sukobe s politikom rješavati tako da izbjegnu kritičku javnost. “Uskrate prostor onima koji bi u njihovom mediju pod svojim imenom kritizirali politiku”, rekao je Miheljak i dodao da rješenje utjecaja politike na medije treba tražiti u savezu između medija i kritičke javnosti.

Filozof Boris Vezjak je rekao da je borba za kontrolu nad medijima tijekom prve Janšine vlade bila izrazito ideološka, ali se odvijala pod krinkom eufemizama, kao što je potreba za “ravnotežom, pluralizacijom” medija.

Vezjak je rekao da sadašnja Janšina vlada kontrolu nad medijima provodi suptilnije. Također je spomenuo promjene na čelu novinskih kuća Delo i Večer. “Smatra se da se vlasnik oba medija, Pivovara Laško, želi na taj ili drugi način dodvoriti sadašnjoj vladi, osobito u zamjenu za dodjelu kredita, koje bi dobila od banaka pod kontrolom države”, rekao je Vezjak.

Novinar Dejan Karba osvrnuo se na pritiske koje je nedavno doživio u svom radu. Prema njegovim riječima, uprava Dela ga je prisilila da potpiše prekid radnog odnosa. On je naglasio da mu je u toj situaciji iznimno pomogla novinarska kolegijalnost redakcije Dela. “Kolektiv je nastupio zajednički i uprava nije mogla ništa učiniti”, rekao je Karba.

Kazao je kako je u svome slučaju primijetio znatan utjecaj politike. “Delo će se pod sadašnjim vlasništvom teško izvući iz stiska politike. Čini mi se da Delo trenutačno politika ne napada, već se mi dodvoravamo Janši zbog sadašnje krize vlasnika”, kazao je Karba, ali je dodao da novinarska jezgra Dela i dalje radi dobro.

Novinar Matej Šurc je upozorio da nije bitno ono što se dogodilo u prošlosti. “Možda je prva Janšina vlada stvorila uvjete za pogrom nad medijima. A sad je pitanje kako će mediji djelovati u budućnosti, tko će biti naši vlasnici i posebno, tko će nas financirati”, rekao je Šurc.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor/ica 25.1.2013. u 10:21