O Dežulovićevom tekstu Jebo vas Vukovar i reakcijama na njega

Zoran Pusić
Autor/ica 4.11.2021. u 11:38

Izdvajamo

  • Stradanja koja su prošli Vukovarci Dežulović poznaje iz prve ruke bolje od većine onih koji ga optužuju da obezvrjeđuje žrtve Vukovara. O tome govori i njegova potresna reportaža iz netom okupiranog (tj. „oslobođenog“) Vukovara, u koji je ušao noseći glavu u torbi
  • možete ju naći ovdje. Ogorčenost koja se osjeća u Jebo vas Vukovar dijelom je, vjerojatno, upravo iz tog iskustva i uvjerenja da obezvređivanje vukovarskih žrtava dolazi od onih licemjera koji njima i nakon 30 godina manipuliraju.

Povezani članci

O Dežulovićevom tekstu Jebo vas Vukovar i reakcijama na njega

Tekst Borisa Dežulovića Jebo vas Vukovar, objavljen 2. studenog na portalu N1, izazvao je mnoge žučne reakcije. Npr. Ministarstvo branitelja: „Svako razuman i dobronamjeran zgražava se nad lakoćom kojom Boris Dežulović na grub i primitivan način obezvrjeđuje sve žrtve Vukovara, (..), krši Deklaraciju o Domovinskom ratu, (..), Vukovar će ostati mjestom posebnog domovinskog pijeteta“; HDZ Vukovara: „Dežulovićev tekst je neviđeno obezvrjeđivanje žrtve Vukovara“. I ostale reakcije koriste slične argumente, Domovinski pokret, uz po koji zahtjev da se stane na kraj tim „frustriranim piskaralima iz Novosti“ (!?) i nađe neka kaznena odgovornost za Dežulovića, HVIDRa.

Međutim, svakom razumnom i dobronamjernom, koji je pročitao Dežulovićev tekst, a ne samo naslov ili komentare, jasno je da Dežulović ne govori protiv Vukovara, govori ono što misli da treba reći, pa i opsovati, u ime Vukovara, u obranu od onih koji su svoju političku karijeru izgradili i grade na „raubanju“ vukovarske tragedije i koji toliko vole Vukovar da su ga posebnim domovinskim pijetetom doslovce pridavili. Dežulović smatra da je upravo taj nametnuti posebni domovinski pijetet, nešto što odgovara groblju ali ne i gradu koji treba živjeti i razvijati se, glavni razlog da se iz Vukovara u zadnjih deset godina iselilo 5500 Vukovaraca. Jedna petina građana, proporcionalno najviše u Hrvatskoj, iz grada u koji Vlada ulaže najviše u Hrvatskoj.

Stradanja koja su prošli Vukovarci Dežulović poznaje iz prve ruke bolje od većine onih koji ga optužuju da obezvrjeđuje žrtve Vukovara. O tome govori i njegova potresna reportaža iz netom okupiranog (tj. „oslobođenog“) Vukovara, u koji je ušao noseći glavu u torbi; možete ju naći ovdje. Ogorčenost koja se osjeća u Jebo vas Vukovar dijelom je, vjerojatno, upravo iz tog iskustva i uvjerenja da obezvređivanje vukovarskih žrtava dolazi od onih licemjera koji njima i nakon 30 godina manipuliraju.

Zoran Pusić
Autor/ica 4.11.2021. u 11:38