Nastup poznatog jazz ansambla Mimika Orchestra u Pavarotti centru

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 10:15

Nastup poznatog jazz ansambla Mimika Orchestra u Pavarotti centru

Avangardni jazz ansambl, Mimika Orchestra, kojeg čine jazz muzičari iz cijeloga svijeta, nastupit će u petak, u 20:30h, u atriju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru.

Ansambl je, inače, formirao hrvatski multi-instrumentalist i kompozitor Mark Murtić 2010. godine, u Londonu, a trenutno je smješten u Zagrebu. Murtićeve originalne jazz kompozicije, pisane upravo za ovaj orkestar, nadahnute su balkanskom narodnom tradicijom, čiji su muzički modaliteti i ritmovi utkani u savremeni jazz izraz. Vješto kombinirajući muzičko i scensko, svaki nastup Mimika Orchestra istražuje različitu temu, što njihove izvedbe čini konceptualnim.

Članovi orkestra su posebno ponosni na činjenicu da su jedan od rijetkih ansambala u svijetu jazz muzike, koji ima čvrst stav o savremenim društvenim probelmima poput socijalne pravde, te postizanja globalne ljudske saradnje i jedinstva. Njihovo djelo čini da ove vrijednosti budu prisutne u univerzalnom jeziku muzike i scenskih izvedbi, kreirajući atmosferu drevnog plemenskog okupljanja i povezanosti među ljudima.

Ovaj spektakularni koncert zajednički su organizirali Muzički centar Pavarotti MostarMostar Rock School i Omladinski kulturni centar Abrašević.

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 10:15