Najskuplja remek-djela na svijetu!

tačno.net
Autor/ica 7.8.2013. u 18:34

Najskuplja remek-djela na svijetu!

Pablo Picasso, Paul Cézanne, Jackson Pollock, Gustav Klimt samo su neka od imena koja se nalaze na listama umjetnika čija su remek-djela prodana za nevjerojatne iznose.

The Daily Beast donosi popis nekih od najskupljih djela slikarstva na svijetu.

‘Vrisak’ Edvarda Muncha
Slika ‘Vrisak’ prošle je godine u New Yorku prodana za vrtoglav iznos, čak 119,9 milijuna dolara. Legendarna slika, koja utjelovljuje prizor tjeskobe, čovjeka koji se na mostu obujmio rukama i uhvaćen je u nijemom vrisku, jedno je od najpoznatijih svjetskih remek-djela koje se često pojavljuje na majicama, u filmovima, plakatima… Vrisak je postigao rekordnu cijenu na aukciji.

‘Igrači karata’ Paula Cézannea
Najskuplju sliku svih vremena, ‘Igrače karata’, naslikao je francuski ‘mag’ postimpresionizma Paul Cézanne. ‘Igrači karata’ niz su slika, ulja na platnu, a verzije se razlikuju po veličini i broju prikazanih igrača. Katarska kraljevska obitelj kupila je ovo remek-djelo za više od 250 milijuna dolara na privatnoj aukciji. Slika je prije toga pripadala grčkom magnatu brodske industrije Georgeu Embiricosu, koji ju je odlučio prodati 2011., neposredno prije smrti.

Broj. 5, 1948′ Jacksona Pollocka
‘Broj 5, 1948’ djelo je Jacksona Pollocka, američkog slikara poznatog po svojim doprinosima apstraktnom ekspresionističkom pokretu. Sliku je prodao David Geffen 2006. na privatnoj aukciji za 140 milijuna dolara Davidu Martinezu, meksičkom financijeru. Geffen ju je prije toga kupio od S. I. Newhousea, izdavačkog tajkuna.

‘Portret Adele Bloh-Bauer I’ Gustava Klimta
Magnat kozmetičke industrije Ronald S. Lauder toliko je želio sliku ‘Portret Adele Bloch-Bauer I’ Gustava Klimta iz 1907., da je pristao izdvojiti 135 milijuna dolara za nju 2006. U to doba to je bio najviši iznos ikad plaćen za neku sliku. Sliku je prodala Maria Altmann, izbjeglica iz nacističke Austrije, poznata po svojoj uspješnoj pravnoj kampanji povrata pet slika koje su bile u obiteljskom vlasništvu, uključujući i ‘Portret Adele Bloh-Bauer I’. Godinama su se austrijska vlada i nećakinja Adele Bloch-Bauer prepirali oko toga tko je nasljednik slike. Maria Altmann tvrdila je da su to djelo, uz još četiri slike nacisti oteli tijekom Drugog svjetskog rata. U konačnici je dobila pravo na sliku za kojoj je Klimtu bilo potrebno tri godine da je dovrši, a naslikana je naftom i zlatom na platnu.

‘Portret dr. Gacheta’ Vincenta van Gogha
Iako je ‘Portret dr. Gacheta’ je jedna od manje poznatih slika nizozemskog slikara Vincenta van Gogha, prodana je 1890. za više od 82 milijuna dolara Saitou Ryoeiu, počasnom predsjedniku Daishowa Paper Manufacturinga iz Japana. Sliku je prodala obitelj Siegfried Kramarsky, gotovo točno stoljeće nakon što ju je Van Gogh dovršio i prodao za 58 dolara. Slika prikazuje dr. Paula Gacheta koji se brinuo o slikaru tijekom posljednjih mjeseci njegova života. Šest tjedana nakon što je završio sliku, Van Gogh je počinio samoubojstvo. Postoje dvije verzije portreta, obje su naslikane 1890. godine u Auversu.

‘Ples kod Moulin de la Galette’ Pierre-Augustea Renoira
Osim Van Gogha, Saito Ryoei u svoju je prestižnu kolekciju uvrstio i slavnu impresionističku ikonu, sliku koju je Renoir naslikao 1876., a koja se proslavila kao uzdizanje ideja sreće i blagostanja. Djelo prikazuje tipično nedjeljno poslijepodne u Parizu, gdje se radnička klasa tog doba okupljala i plesala na trgu. Ryoei je kupio čuveni ‘Ples kod Moulin de la galette’ 1990. za 78,1 milijun dolara.

‘Dječak s lulom’ Pabla Picassa
Godine 2004., slika je prodana za 104 milijuna dolara. Prije aukcije, povjesničari umjetnosti i likovni kritičari procijenili su joj vrijednost na otprilike 70 milijuna. No ipak je riječ o umjetniku čije ime automatski diže cijenu u nebesa. Portret dječaka Picasso je naslikao 1905., kad je imao 24 godine i upravo se doselio na Montmartre.


‘Akt, zeleno lišće i poprsje’ Pabla Picassa
Godine 2010., slika je prodana anonimnom kupcu za 106,5 milijuna dolara. Slika je jedna u nizu izvanrednih Picassovih djela inspiriranih njegovom ljubavnicom Marie-Therese Walter. Nastala je početkom 1932. u Boisgeloupu u Normandiji i jedan je od njegovih najcjenjenijih međuratnih radova. Prikazuje slikarovu muzu koja leži na kauču iza koje je tamnoplava zavjesa. Prije rekordne kupnje Picassovo remek-djelo bilo je u vlasništvu američkih kolekcionara Sidneyja i Frances Brody skoro šest desetljeća, a javnosti je bilo prezentirano samo jednom, prilikom umjetnikova 80. rođendana 1961. godine.

‘Dora Maar s mačkom’ Pabla Picassa
Picassova ‘Dora Maar s mačkom’, slika jedne od umjetnikovih brojnih ljubavnica, dosegla je cijenu od 92,5 milijuna 2006. Svjetski poznat portret nastao je početkom Drugog svjetskog rata. Nakon dugog i intenzivnog ‘cjenkanja’ na aukciji anonimni kupac odnio je sliku koja je prije toga imala svjetsku turneju kako bi što više privukla pasionirane kolekcionare.

tportal

tačno.net
Autor/ica 7.8.2013. u 18:34