U galeriji Collegium artisticum 27. jula otvaranje izložbe “Ulica”

tačno.net
Autor/ica 24.7.2021. u 18:56

U galeriji Collegium artisticum 27. jula otvaranje izložbe “Ulica”

U galeriji Collegium artisticum u utorak, 27. jula u 20h biće otvorena izložba “ULICA“ na kojoj će se predstaviti umjetnici Emir Osmić i Mladen Štrbac.

Istog dana u 13h biće upriličen razgovor s autorima i snimanje postavke.

“Zajednička izložba Emira Osmića i Mladena Štrbca, retrospektivnog karaktera, daje cjelovit uvid u opus dva autora, koje povezuje dugogodišnje prijateljstvo i istraživanje područja kreativnog izražavanja. Polazeći od vlastitog iskustva izgradili su autentične poetike, specifične atmosfere s naglaskom na elemente čiste likovnosti prožete snažnim simboličkim značenjima. Prezentirani radovi povezani u cikluse obuhvataju širi vremenski okvir i oblikovani su različitim tehnikama iz oblasti slikarstva, grafike i crteža. Autori prave iskorak iz okvira tradicionalnih medija analizirajući istu problematiku i tematski okvir u formi video radova i digitalne slike. Komplementarnost, međusobno prožimanje i duboka povezanost u različitosti zorno se ocrtava kroz prezentirane individualne cikluse, ali i djela koja su rezultat zajedničkog stvaralačkog procesa. Početak kreativne suradnje obilježio je slikarski rad Drvo iz formativne faze, kao anticipacija razvojnih tijekova koji će definirati individualne poetike autora. Vertikalni  ritam dinamiziran je repetitivnim motivom ruke i svoje ishodište ima u gornjem dijelu kompozicije s prikazom stabla. Snaga umjetničke ekspresije se manifestira kroz emociju kojom komunicira i prenosi poruku. Stoga je ona u svojoj suštinskoj odrednici put ka istinskoj spoznaji, jer prodire u bit ljudske egzistencije. Vizuelna percepcija je samo početak tog puta koji otvara prostor slobode i kreacije novih svjetova.“

(Lejla Bušatlić: odlomak iz teksta “Komplementarnost individualnih poetika“)

“Izložba slika  Emira Osmića i grafika Mladena Štrbca, u dva paralelna segmenta/niza (slikarski i grafički niz), predstavlja svojevrsni likovni dnevnik dvojice likovnih umjetnika koji vlastitu slikarsku/grafičku percepciju svijeta, odnosno, njihovu osobnu preradu ili interpretaciju, pretaču u niz likovnih zapisa, tragova i doživljaja. Njihov eksterni horizont, odnosno, horizont njihove percepcije je izvanjski (objektivni) svijet, horizont ulice, atmosfere, objekata ili ljudskih likova… upletenih u taj horizont, a njihova likovna prerada uvučena je u subjektivnu dimenziju doživljaja i njegovog likovnog predstavljanja. Drugim riječima, u radovima Osmića i Štrbca, na djelu je interakcija vanjskog i unutarnjeg svijeta, ili je – takoreći – na djelu dramaturgija te interakcije, vizualizirana dotičnim likovnim (slikarskim, odnosno, grafičkim) sredstvima i tehnikama, u kojima do riječi dolazi kako fragilna tako i tvrda i napeta, dramatična tenzija likovnog doživljaja: u rasponu od prozirnih, prozračnih kolorističkih tonova i planova slika, do oštrih kontrasnih kromatskih vrijednosti ili oštrih rezova grafičkih listova koji oblikuju i insceniraju izvjesni unutarnji nemir. U osnovi, na djelu je dinamično likovno otvaranje svijeta i njegovih otvorenih u skrivenih dimenzija.“

(Sulejman Bosto: Uvodna bilješka za izložbu slika i grafika Emira Osmića i Mladena Štrbca)

EMIR OSMIĆ je rođen 1985. godine u Mostaru. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2010. godine na Nastavničkom odsjeku u klasi prof. Radoslava Tadića na temu “Rat i umjetnost“. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Od 2014. godine član je Umjetničkog savjeta ULUBiH-a. Od 2018. godine ima status istaknutog samostalnog umjetnika.

Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu.

MLADEN ŠTRBAC je rođen 1986. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine, a potom pohađao studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku Grafika. Osnivač je umjetničkog udruženja OuOùOuh, aktivnog od 2010. godine, u polju razvoja i promocije likovnog izražaja kroz izložbe, rezidencije, radionice, … na prostoru regiona Pays de la Loire (Francuska). Od 2020. godine predaje na Ecole des Beaux Arts u Angers-u (FR) na odsjeku Grafika.

Izlagao je na više kolektivnih izložbi u zemji i inostransvu. Živi i radi u Francuskoj.

Izložba “ULICA“ biće otvorena do 6. avgusta 2021. godine (od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 18h).

* * *

Radi zaštite i sigurnosti, a prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, posjetitelji trebaju prilikom ulaska u galeriju da dezinfikuju ruke i obuću, te da tokom posjete nose zaštitnu masku i održavaju fizičku distancu (najmanje 2 m) od drugih posjetilaca.

tačno.net
Autor/ica 24.7.2021. u 18:56