Multimedijalna izložba Elme Selman “Vrijeme je”

Autor/ica 17.5.2012. u 11:52

Multimedijalna izložba Elme Selman “Vrijeme je”

ELMA SELMAN

multimedijalna izložba VRIJEME je

Galerija IPC “E” (Luledžina 12, Sarajevo)

otvorenje: petak, 18. maj 2012. u 20.00 sati

Izložba će biti otvorena do 25. maja 2012.

u terminu od 11.00 – 17.00 sati

Organizator izložbe je Međunarodni centar za mir (IPC)

_______________________________________________

“Prolazilo brzo ili sporo, bilo apsolutno, kozmičko, ciklično ili linearno, društveno ili prirodno, mjereno satom ili doživljajima, vrijeme je rasprostranjeno na svim razinama čovjekova postojanja. Kompleksnost njegove višeslojnosti i sveobuhvatnosti ogleda se u tome što živimo unutar mnogih njegovih dimenzija simultano: ritma našeg tijela kao biološkog vremena, subjektivnog vremena našeg viđenja trajanja događaja, specifičnosti kalendara i sata kao društvenih vremena. Vrijeme prezentira mnoštvo fenomena: rast, starenje, mehaničke, biološke i društvene interakcije, entropiju, prirodne i društvene ritmove, povijesti, sjećanja.”

(odlomak iz eseja: dr. sc. Lovorka Gruić-Grmuša “Što je to vrijeme? Promišljanja o definiranju, značenju, kategorijama i mjerilima vremena”) 

Izložba Vrijeme je autorice Elme Selman obuhvata instalacije u prostoru, kolaž fotografija i dva video rada: “House of Cards” (2010.) i “Aerobik” (2012.). 

Kako sam naziv izložbe ukazuje, polazište za kreaciju i nastanak predstavljenih radova je vreme: vreme viđeno kroz prizmu njenih vlastitih osećanja i razmišljanja, subjektivno, lično, intimno vreme… Prepuštajući se poletu mašte i stvaralačkoj igri, kombinujući različite materijale, medije, autorica nam kroz realizaciju i postavku izložbe želi predočiti svoju ideju i misao o vremenu, životu, umetnosti, … 

Jednu od instalacija čine kazaljke aplicirane i pričvršćene na belu podlogu koja je postavljena slobodno u prostoru tako da ostaju vidljivi žice i mehanizmi koji kazaljke pokreću. Svojim ritmičnim cikličnim kretanjem kazaljke tvore crtež (crteže) koji nije statičan, već je u stalnom pokretu i promeni. Nakon brojnih transformacija, u jednom određenom trenutku kazaljke će se poklopiti i sklopiti crtež-reč, ali već u sledećem trenutku on će nestati i postati nešto drugo. 

S druge strane, svoje promišljanje o životu, umetnosti, prošlosti/sadašnjosti/budućnosti, o trajanju, neizvesnosti, iščekivanju, autorica je slikovito predstavila kao zlatne ribice koje plivaju u probušenim plastičnim vrećicama iz kojih kap po kap curi voda, vreme, život,… Značenje ove instalacije usložnjava i obogaćuje podloga, postavljena ispod vrećica sa ribicama, po kojoj je posut pigment crvene boje. Taj pigment se u dodiru sa kapljicama “pokreće”, transformira i pretvara u “nešto novo”, što će bez sumnje izazvati niz različitih asocijacija kod posetilaca. 

Unutar te igre nastajanja/nestajanja uklopljen je i kolaž sastavljen od fotografija na kojima su prikazani značajni trenuci iz života autorice i njenih roditelja. Te fotografije su čuvari njenog sećanja, njenih želja i snova, njenog vremena. 

Kazaljke koje pokreće mehanizam, ribice koje se kreću, voda koja kapajući iz probušenih vrećica oživljava pigment crvene boje, kolaž fotografija koje pokreću sećanje na važne trenutke, iskustva i događaje – sve je u pokretu, kretanju, menjanju, stvaranju, nastajanju/nestajanju, sve je istovremeno opipljivo i neuhvatljivo.

Kao što je na početku rečeno, radovi Elme Selman predstavljaju njeno viđenje, doživljavanje i osećanje vremena, umetnosti, života, i nemaju nameru dati konačne odgovore, već pozivaju posmatrača/promatrača na vlastito istraživanje, promišljanje i pronalaženje novih smislova, značenja i odgovora.

Iz biografije umjetnice

Elma Selman paralelno se bavi vizuelnom i izvedbenom umjetnosti, stavljajući naglasak prevashodno na ideju a ne medij. Obrazovanjem u polju likovne umjetnosti te nakon plesne akademije (Nomad Dance Academy) sa završnim plesnim predstavama “Small Stories” (koreografija i izvedba: Elma Selman i Denitza Georgieva) i “Sit, Drink, Talk” (koreografija: Kire Miladinoski, izvedba: Denitza Georgieva, Ivailo Dimitrov, Elia Blumberg, Kire Giorevski, Nina Božić i Nina Jan), nastavlja rad u polju vizuelne, plesne i performing umjetnosti realizujući niz produkcija:

“Priča o trenutku…” sa kojom sudjeluje i na XIV Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju 2009. godine (koreografija i izvedba: Elma Selman, zvuk: Francesco Fonassi), seriju slika sa medom i vinom “BalKan” (2009.), slike na pleksiglasu, seriju crteža “Ispunjeni ljudi” (2012.), performans/instalaciju “Fate” (2012.), seriju slika na platnu “One way or an other we all came (here)” (2011.), plesne predstave “Stranputnice” (koreografija i izvedba: Azra Ibrahimović i Elma Selman, zvuk: Francesco Fonassi), “Theydream” (koreografija: Saša Krga, izvedba: Azra Ibrahimović, Sanela Hasanović i Elma Selman), “Kocka je bačena?” (koreografija i izvedba: Elma Selman), “Vacumess” (koreografija i izvedba: Lea Jerlagić, Azra Ibrahimović i Elma Selman), video radove “House of Cards” (ideja, scenografija i izvedba: Elma Selman, kamera i montaža: Edin Pašović, zvuk: Francesco Fonassi), “Broken Gallery” (ideja i izvedba: Bruno Kontrec i Elma Selman, kamera i montaža: Edin Pašović), “Present” (ideja, izvedba: Elma Selman, kamera i montaža: Ivana Rezek), …

U svom radu istražuje vrijeme i prostor, u polju izvedbenih umjetnosti se ponajviše bavi tijelom kao identitetom, tijelom kao inicijatorom stvaranja identiteta, tijelom koje se pokreće/kreće, tijelom koje pokreće, poigrava se granicom funkcionalnog i umjetničkog pokreta na sceni i van nje.


Tagovi:
Autor/ica 17.5.2012. u 11:52