Modul memorije 2014 festivala MESS otvara izložba “Sklonište” Jima Marshalla

tačno.net
Autor/ica 4.4.2014. u 10:22

Modul memorije 2014 festivala MESS otvara izložba “Sklonište” Jima Marshalla

Kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije, devetnaesti put od svog pokretanja 1996., održat će od 5. aprila do 9. maja, 2014. u Sarajevu. Izložbom “Sklonište” fotografa Jima Marshalla u subotu 5. aprila u Historijskom muzeju BiH u 19 sati počet će program koji će i ovaj put predstaviti različite umjetničke formate sa jednim ciljem – da promoviraju kulturu sjećanja. Foto-izložbe Jima Marshalla, Velije Hasanbegovića, Milomira Kovačevića Strašnog, dvije teatarske premijere, te filmski program posvećen Siriji, uz posebnu večer posvećenu bh. umjetnici Šejli Kamerić samo su neki od sadržaja koji će biti predstavljeni sarajevskoj publici.

«Simboličnim smatram to da program otvaramo izložbom Jim Marshalla pod nazivom „Sklonište“ jer su te fotografije sredstvo očuvanja sjećanja na tu riječ pisanu po sarajevskim zidovima tokom opsade”, najavio je Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Modula memorije i direktor SARTR-a. On je izrazio posebno zadovoljstvo što će u Modulu memorije ponovo biti i fotografije Velije Hasanbegovića kroz izložbu „I moja bijela traka“ i Milomira Kovačevića Strašnog koji će ovaj put, s razlogom, predstaviti seriju portreta rahmetli Karima Zaimovića, jednog od najznačajnijih pisaca suvremene bh. književnosti. Kao veoma zanimljiv foto – dokumentaristički projekat bit će predstavljene i izložbe „Krovovi naselja heroja Sokolje“, autora Azema Sućeske te izložba „Sarajevo nekad i sad“, Šukrije Džidžovića.

Teatarski dio Modul memorije obiježit će premijera predstave „Pobunjenik M.K.“, reditelja Nermina Hamzagića u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, te „Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, autorica Elme Selman i Sanele Krsmanović u koprodukciji Festivala MESS i Sarajevskog ratnog teatra. Svoju bh. premijeru imat će i predstava „Mali mi je ovaj grob“, reditelja Dine Mustafića u produkciji Hartefakta, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS, a u programu je i predstava „Koncert s orahom, čekićem i bašlijom“, rediteljice Selme Spahić u koprodukciji Udruženja građana Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra.

Kao dio zasebnog programa publika će imati priliku vidjeti i prezentaciju dijela velikog pozorišnog projekta Memory Battlefield, njemačkog reditelja Hans-Werner Krosingera u suradnji sa Regine Dura, a koju uz podršku Gothe Instituta realizira HAU Berlin. «Paralelno sa prezentacijom programa Memory Battlefield bit će upriličena i izložba dokumenata koji se odnose na rad Bosanskog sabora u periodu 1910 – 1914 a koja zapravo svjedoči o tome da se situacija s kraja prošlog stoljeća ne razlikuje pretjerano od vremena u kome danas živimo», najavio je Kreševljaković segment Modula memorije koji će se baviti 100. godišnjicom od početka Prvog svjetskog rata.

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije Festivala MESS je slobodan, osim pozorišnih predstava.

tačno.net
Autor/ica 4.4.2014. u 10:22