Mlaz stvaralaštva i ujedinjenja

tačno.net
Autor/ica 28.7.2013. u 07:58

Mlaz stvaralaštva i ujedinjenja

Projekti Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj, koje je osnovano 2009. godine, obuhvataju širok spektar aktivnosti i događaja među kojima su kreativne i edukativne radionice, društveno korisne akcije, rezidencijalni programi i umjetničke kolonije otvorene za umjetnike svih disciplina, literarni programi, predstave, samostalne i kolektivne izložbe, … Kroz svoje djelovanje i kroz realizaciju svojih projekata MLAZ ima za cilj da pomogne u očuvanju, dinamiziranju i unapređenju kulturnog i umjetničkog života u Bosni i Hercegovini i da kreira prostor za međuetničku i međunarodnu kulturnu saradnju i razmjenu. MLAZ je utemeljen na uvjerenju da umjetnost ne poznaje granice, da je oživljavanje duha ključni element u procesu poslijeratne obnove i razvoja te da interkulturalno i umjetničko djelovanje imaju neprocjenjivu ulogu u ovom vitalnom procesu.

Piše: Sanela Nuhanović

U okviru ovogodišnjeg projekta pod nazivom “Mlaz stvaralaštva i ujedinjenja“, 22. juna je otvorena Izložba mladih grafičara, na kojoj su svoje radove predstavili: Alen Burazerović, Amir Ćatić, Ermin Kadić, Himzo Sinanagić, Bojan Stojčić i Adi Šošić. Izložbu je otvorila grafičarka Dženita Huseinović. Četvrta Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu realizovana je od 29. juna do 1. jula, pod  stručnim vodstvom akademske slikarke Sonje Radan, a učestvovalo je oko sedamdesetoro djece i mladih iz Počitelja, Čapljine, Stoca, Mostara i drugih gradova. Od 3. do 9. jula održana je kiparska kolonija u kojoj su učestvovale studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu  – Nina Hamzić i Dalila Manso, i mlada kiparka iz Srbije – Milena Obradović. Društvo MLAZ je i ove godine učestvovalo u realizaciji Internacionalnog volonterskog kampa “I care for Počitelj 2013“ (12.7.-20.7.), u organizaciji AdriaticGreeNet. U petak, 19. jula, otvorena je Izložba grafika studenata i studentica IV godine Nastavničkog fakulteta, Odsjeka likovnih umjetnosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.
Na izložbi su učestvovali: Maida Brkić, Mirela Čergić, Jasenko Delić, Irma Gušo, Željka Kutle i Sabina Maslo.

Od 23. do 29. jula, u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj, održava se Regionalna umjetnička kolonija – radionica za ručnu izradu papira, u kojoj učestvuju:

NEBUSHE AJETI (Makedonija), NIVES ČIČIN-ŠAIN (Hrvatska), SELMA ĐULIZAREVIĆ KARANOVIĆ (Srbija), ŠEMSA GAVRANKAPETANOVIĆ (Srbija), MERIMA IVKOVIĆ (BiH), BRANIMIR KARANOVIĆ (Srbija), IVANKA VANA PRELEVIĆ (Crna Gora), MILETA PRODANOVIĆ (Srbija).

U toku ove radionice, od papirne pulpe, žitke mase dobijene preradom (npr. novinskog otpada), uz dodatke i preradu drugog ekološkog otpada, učesnici će sami napraviti papir za svoj rad ili kompletna umjetnička djela u tehnici papier-mâché. Kroz ovaj postupak, tehnologiju ručne izrade papira od otpadnog materijala, i kroz nastala umjetnička djela, razne vrste otpada će dobiti novu upotrebnu vrijednost i ponovo će postati korisni čovjeku. Uz svrhu jačanja ekološke svijesti, radionica ima za cilj da se kroz druženje, razmjenu stručnih iskustava i ideja umjetnici iz regiona međusobno bolje upoznaju i zbliže.

NEBUSHE AJETI (Makedonija)

Rođena 1987. godine u Skoplju.  Završila D.S.U.P.U. “Lazar Ličenoski“ u Skoplju (2001.-2005.), a potom i Fakultet za likovni umetnosti Skoplje – Univerzitet “Sveti Kiril i Metodij“, odsjek slikarstvo, smjer: modno kreiranje.

Aktivnosti:

2005. Učešće na godišnjoj izložbi, D.S.U.P.U. “Lazar Ličenoski“, Skoplje

2005. – 2009. Učešće na godišnjim izložbama na Fakultetu za likovni umetnosti, Skoplje

2008. Učešće u likovnoj koloniji, Berovo, Makedonija;

           Učešće u likovnoj koloniji, Ohrid, Makedonija

2009. Učešće na grupnoj izložbi (Odblesoci), Muzej na sovremena umetnost, Skoplje;

           Učešće na grupnoj izložbi (I.M.L.), Čifte amam, Skoplje

2010. Učešće na grupnoj izložbi (I.M.L.), Čifte amam, Skoplje;

           Učešće na grupnoj izložbi (Z.L.U. Onufri), Naroden teatar, Skoplje

2011. Učešće na likovnoj koloniji, Ulcinj, Crna Gora

           Učešće na grupnoj izložbi (Z.ZH.M.), Tetovo, Makedonija

2012. Učešće na likovnoj koloniji, Fier, Albanija; Velipoj, Albanija; Rahovec, Kosovo; Tirana, Albanija

           Učešće na grupnoj izložbi (Z.L.U.M. Dradaucum), Gostivar, makedonija

2013. Učešće na likovnoj koloniji, Skoplje, Makedonija; Harilag, Kosovo;

           Učešće na grupnoj izložbi, Gostivar, Makedonija

NIVES ČIČIN-ŠAIN (Hrvatska)

Rođena u Splitu 1961. godine, gdje je 1979. završila Umjetničku školu. Status samostalnog umjetnika – kipara stekla je 1989. godine. Izlagala je samostalno 20 puta u Hrvatskoj i u inozemstvu, te sudjelovala na pedesetak skupnih izložaba širom svijeta. U svom umjetničkom izrazu uglavnom se služi tehnikom papier mâché koju je sama usavršila te je održala i niz radionica u Hrvatskoj, Japanu, Njemačkoj, Americi, Izraelu i Engleskoj. Do 1999. sudjelovala je u mnogim kazališnim projektima, izrađujući umjetničke rekvizite, maske i nakit, te je ostvarila tri samostalne scenografije i tri kostimografije. Tu je stekla dragocjeno iskustvo koje se odražava u njezinu današnjem radu. Okušala se u ilustriranju knjiga i dizajniranju razglednica. Godine 2007. izdala je i knjigu “Moj papier mâché“, koja je prevedena na engleski i njemački jezik. Od 2009. godine bavi se i grafikom. Živi i radi u Splitu.

SELMA ĐULIZAREVIĆ KARANOVIĆ (Srbija)

Rođena u Sarajevu 1967. godine. Studirala na  Odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 1994. godine u klasi profesorke Milice Stevanović. Na istom fakultetu završila poslediplomske studije 1997. godine. Na istom fakultetu 2012. godine stekla zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva, pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović. Član je ULUS-a od 1995. godine. Radi kao docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Grafičkom odseku.

Odabrane samostalne izložbe:

1991. – Galerija Centra za kulturu “Stari grad“, Beograd – crteži

1994. – Galerija “Studentski grad“, Novi Beograd – slike i crteži

1998. – Galerija FLU, Beograd – slike

1999. – Galerija “Sju Rajder“, Herceg Novi – slike

2002. – Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd – slike

           – Galerija “Sopoćanska viđenja“, Novi Pazar – slike

           – Galerija “Vladimir Maržik“, Kraljevo – slike

           – Galerija “Preporod“, Sarajevo – slike

2004. – Galerija Savremene likovne umetnosti, Niš – slike

2005. – Prodajna galerija “Beograd“, Beograd – slike

           – Moderna galerija, Lazarevac – slike

2007. – Galerija Biblioteke grada, Beograd – slike

2011. – Galerija  FLU, Beograd – doktorski umetnički projekat

           – Galerija “Izlozi“, Beograd – doktorski umetnički projekat

ŠEMSA GAVRANKAPETANOVIĆ (Srbija)

Rođena u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1968. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije završila je na istoj Akademiji u klasi profesora Stojana Ćelića. Od 1972. do 1992. godine radila kao kustos zbirke umjetničkih djela u Saveznom izvršnom vijeću Republike Jugoslavije. Učestvovala na više grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, među kojima su:

1979. Nagrada za crtež na izložbi Svet u kome živimo, Beograd

1982. Otkupna nagrada na XII Memorijalu Nadežde Petrović, Čačak

1989. Nagrada fonda za kulturu Beograda za najbolju izložbu godine

1991. Zlatna paleta na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd

1993. Otkupna nagrada na izložbi Mileševska kolonija, Prijepolje

2002. Velika diploma za crtež na X internacionalnom bijenalu portreta, crteža i grafike, Tuzla

2005. Nagrada za slikarstvo na izložbi Collegium Artisticum, Sarajevo

2009. Nagrada za slikarstvo, XIII Prolećni anale, Čačak.

MERIMA IVKOVIĆ (BiH)

Rođena 1983. godine u Mostaru. Završila je Nastavnički fakultet pri Univerzitetu “Džemal Bijedić“ i stekla zvanje profesor likovne kulture – diplomirani slikar. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Slikarstvo, u klasi profesora Seada Musića.

Aktivno se iskazala kroz više umjetničkih projekata/izložbi, kako kolektivnih, tako i samostalnih.

Članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) od 2010. godine.

Samostalne izložbe:

2011. “Spa galerija“ Instituta u Igalu

2012. Magistarska izložba, Galerija Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo

2013. – “Začudni hercegovački pejzaž“, Galerija kulturno-sportskog centra, Bugojno

           – “Začudni pejzaži“, Galerija Preporod, Sarajevo (u sklopu XXIX Internacionalnog festivala

              Sarajevo “Sarajevska zima“ – Umjetnost dodira)

BRANIMIR KARANOVIĆ (Srbija)

Rođen u Beogradu 1950. godine. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. u klasi profesora Božidara Džmerkovića u Beogradu. Magistrirao grafiku 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Krsmanovića. Od 1978. do 1997. profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1997. profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom. Aktivno izlaže grafike i fotografije na grupnim izložbama i zemlji i inostranstvu od 1974. godine.

Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu,Novom Sadu i Čačku.

NAGRADE:

1976. Prva nagrada za grafiku Inter-debi, Krakov

1977. Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd

           Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Beograd

1979. Prva nagrada za crtež na izložbi Jugoslovenski portret, Tuzla

1981. Zlatna igla ULUS-a, Beograd

1986. Godišnja nagrada ULUPUDS-a, Beograd

1987. Specijalna nagrada kolonije Železare Sisak

1991. Otkupna nagrada na Oktobarskom salonu, Beograd

1992. Plaketa ULUPUDS-a za fotografiju na Oktobarskom salonu, Beograd

           Otkupna nagrada Muzeja primenjenih umetnosti na Oktobarskom salonu, Beograd

1992. Nagrada za fotografiju na Oktobarskom salonu, Novi Sad

1993. Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Novi Sad

1997. Nagrada za fotografiju na Oktobarskom salonu, Beograd

           Zlatna forma Akademije umetnosti na izložbi 14. forma UPIDIV-a, Novi Sad

1998. Nagrada za fotografiju na 30. majskoj izložbi ULUPUDS-a, Beograd

2002. Grand prix Jugoslovenskog bijenala pejzaža, Muzej grada, Novi Sad

2003. Velika nagrada  ULUPUDS-a na 35. majskoj izložbi, Beograd

2005. Aprilska nagrada Skupštine grada Beograda za stvaralaštvo u oblasti likovne i

           primenjene umetnosti

2009. Mali pečat galerije”Grafički kolektiv”

2012. Nagrada za fotografiju 11.Bienale minijature, Gornji Milanovac

IVANKA VANA PRELEVIĆ (Crna Gora)

Rođena u Podgorici 1965. godine. Diplomirala 1990. a magistrirala 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi profesora Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu magistrirala 2006. Godine na odsjeku scenografije, u klasi profesora Geroslava Zarića. Članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1992. godine.

Od 1995. godine stalno zaposlena u Crnogorskom narodnom pozorištu kao vajar.

Od 2006. do 2010. godine bila angažovana na Atlas TV kao scenograf. Dobitnica je stipendije “Velibor – Bucko Radonjić“ Crnogorskog narodnog pozorišta za scenografiju.

Nagrade:

1995. II Podgorički likovni salon
1996. 29. Zimski salon u Herceg Novom
2002. 35. Zimski salon u Herceg Novom
2002. VI Podgorički likovni salon

2004. VIII Podgorički likovni salon
2006. Pivo Karamatijević
Samostalne izložbe:

1993. NUBS Beograd, ULUCG Podgorica, KIC Kotor, Buća Tivat, Plaža Herceg Novi
1996. SULUJ Beograd, Centar savremene umjetnosti CG Podgorica, Josip B. Benković Herceg Novi, Stari grad Kotor, Nikola i Nikšić
1998. Jugoslovenski kulturni centar Pariz
2003. Muzej, galerija i biblioteka Budva, Centar savremene umjetnosti CG Podgorica
2008. Narodni muzej Crne Gore – Atelje Dado Cetinje (u okviru manifestacije “Noć muzeja“)

2010. Recikliranje s(a)vijesti, Paviljon ULUCG, Podgorica
Učestvovala na više značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

MILETA PRODANOVIĆ (Srbija)

Rođen u Beogradu 1959. godine. Studirao arhitekturu i slikarstvo. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1983. godine (u klasi profesora Stojana Ćelića) i na istom fakultetu magistrirao 1985. godine (u klasi profesora Zorana Petrovića). Specijalizacija u Londonu, na Royal College of Arts 1989-1990. Na FLU u Beogradu, 2009. godine, stekao zvanje doktora likovnih umetnosti. Od 1990. godine radi kao asistent, docent i potom vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao (od 1980. godine) na više samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i u više evropskih gradova (Rim, Tibingen, Tuluz, Karkason, Venecija, Beč, Grac, Prag, Regensburg, Kijev, …). Godine 1986. Izlagao na Bijenalu u Veneciji, u jugoslovenskom paviljonu. Od 1983. godine objavljuje prozu, esejističke tekstove iz oblasti vizualnih umetnosti i publicistiku. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti književnosti i likovne umetnosti. Živi u Beogradu.

 

tačno.net
Autor/ica 28.7.2013. u 07:58