BEOGRADSKI IGRAČI NA FESTIVALU U ŠIBENIKU

tačno.net
Autor/ica 16.7.2019. u 15:51

BEOGRADSKI IGRAČI NA FESTIVALU U ŠIBENIKU

Plesna predstava Aliza u izvođenju Transition Dance kompanije biće izvedena na 9. Plesnom festival u Šibeniku 26. jula na Tvrđavi Barone u Šibeniku. Ovo je drugo pojavljivanje igrača Instituta za umetničku igru na ovom prestižnom festivalu.

Aliza izraelskog koreografa Ido Gidrona nastala u produkciji UK Vuk Karadžić i Instituta za umetničku igru uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji premijerno je izvedena 24. juna 2018. godine na Velikoj sceni Aleksandar Popović. Aliza je nastala od arapske reči alizarin, hemijski crvena boja koja je postala simbol supstance najvažnije za tkivo živog sveta – krvi. Ona ista tako označava strast, slobodu, snagu, ljubav i sam život nasuprot crnoj koja je simbol smrti, s kojom je često združena u zastavama nekih zemalja. Osim toga Aliza nas podseća na zaboravljene srećne trenutke; suočava nas sa sopstvenim dilemama i krucijalnim pitanjem zašto smo i da li smo srećni. Upućuje da tražimo sopstvenu inicijativu i pomaže da se prebrode sumnje. Tokom eksperimenta kojim se stvara Aliza, igrači i njihov koreograf fizički istražuju metaforično pitanje o Sreći i dihotomiji osećanja: da li je neophodno biti tužan da bi se shvatila sreća? Da li moramo da padamo da bi se uzdigli? Smemo li da menjamo zakonska pravila da bi išli ka cilju? Aliza je ravnoteža između tuge i sreće… ona je talisman koji se čuva u svesti da hrabri kad je dan težak. Autori i igrači poručuju, dobro došli u vodič za sreću!

Koreograf Ido Gidron je rođen 1995. u Šorešu, Izrael i završio je Akademiju za muziku i ples u Jerusalimu. Radi kao rednovni učitelj Gaga pokreta Ohada Naharina u Suzan Delal centru u Tel Avivu, studiju Naim i Berlinu. Od 2014. do 2017. godine igrao je u ansamblu Batševa. Asistent koreografa je Inbar Tanzer; muzika Ido Gidron; kostim Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Izvođači (studenti Instituta za umetničku igru i Transition Dance company): Katarina Bućić, Katarina Stojković, Đurđija Jelenković, Anđelija Jovanović, Nikola Pavlović, Milan Bačkulja, Tijana Koprivica, Jovana Grujić, Marija Tomić, Katarina Ilijašević, Natalija Trifunović i Bisera Dimčeva.

Gostovanje plesne predstave Aliza finasijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja.

tačno.net
Autor/ica 16.7.2019. u 15:51