MLAZ, Počitelj 2012

Autor/ica 30.7.2012. u 09:04

MLAZ, Počitelj 2012

MLAZ – društvo za promociju kulturnog stvaralaštva, neprofitna organizacija čiji je cilj da umjetnicima iz svih oblasti pruži priliku da stvaraju, da svoje radove predstavljaju i dijele sa drugima u mirnoj okolini koja ih inspiriše i pruža punu stvaralačku slobodu. http://mymlaz.blogspot.com/

 

Realizacija ovogodišnjeg programa, planiranih događaja i aktivnosti u Počitelju, u organizaciji MLAZ-a, odvija se uspješno i prema planu. U sklopu “Sarajevskih dana poezije”, 26. maja, održano je Književno podne u Počitelju u kojem su učestvovali: Esad Babačić (Slovenija), Krešimir Bagić (Hrvatska), Pavle Goranović (Crna Gora), Ibrahim Hadžić (Srbija), Sonja Jurić (BiH), Fuad Kovač (BiH), Lidija Pavlović (BiH), Miro Petrović (BiH), Mirjana Stefanović (Srbija) i Ahmed Burić (BiH).

Lutkarska predstava za djecu “Bajkine bajke” (glumci: Mario Drmać i Suada Ahmetašević; režija: Safet Hadžimehanović; scenografija: Mirjana Čistopoljski; muzika: Goran Bregović), izvedena je 30. juna, a oduševila je brojnu publiku, posebno najmlađe posjetioce. Od 5. do 13. jula realizovan je niz ekoloških aktivnosti i akcija u sklopu Internacionalnog volonterskog kampa pod nazivom “I care for Počitelj”, u kojem je učestvovalo oko 25 volontera, a koji su organizovali AdriaticGreeNet i UNESCO (Udine, Italija), u saradnji sa Udruženjem građana Počitelj i organizacijom MLAZ.

 

I ove godine MLAZ-ova galerija na otvorenom bila je mjesto susreta, razmjene iskustava, pozitivnih vibracija, mjesto intenzivnog rada i realizacije skulptura u kamenu (tenelija) u okviru Kiparske kolonije koja je održana od 16. do 22. jula. Voditelj ove kolonije bio je Samir Sućeska, moderator Mustafa Skopljak, a savjetnik Fikret Libovac. Od 2009. godine MLAZ kroz organiziranje kiparskih kolonija pruža podršku umjetnicima/cama, podstiče skulptorske aktivnosti, učestvuje u izgradnji mostova i razvoju saradnje između likovnih stvaralaca iz BiH i iz drugih zemalja Evrope i svijeta, te uz ostale aktivnosti i projekte doprinosi afirmaciji grada Počitelja. U kiparskim kolonijama, koje su u organizaciji MLAZ-a realizovane prethodnih godina, učestvovali/e su: Nela Hasanbegović, Snježana Idrizović, Salim Obralić, Daniel Premec, Mustafa Skopljak, Ira Skopljak, Samir Sućeska, Roman Sulejmanpašić, Darko Šobot.

Ovogodišnja kolonija bila je internacionalnog karaktera, a okupila je stvaraoce različitih interesovanja i senzibiliteta, različitih generacija (akademske skulptore/ice, profesore likovnih akademija, studente, postdiplomce). Različitost među učesnicima ogleda se, između ostalog, u pristupu materijalu, u konceptu, realizaciji i vještini izvedbe, u ritmu i stilu klesanja, …

Realizacija skulpture u kamenu nesumnjivo je jedna od najzahtjevnijih kiparskih disciplina. Takođe, treba imati na umu da zbog specifičnosti rada u kamenu skulptorima/icama trebaju posebni uslovi, materijal, alati, adekvatan prostor, te da zbog nepostojanja potrebnih uslova mnogi skulptori/ce ostaju uskraćeni za užitak stvaranja i realizacije svojih umjetničkih ideja, zamisli i vizija u ovom prirodnom, ”vječnom” materijalu. Stoga je iskustvo u MLAZ-u i ovogodišnjoj kiparskoj koloniji izuzetno dragocjeno onim skulptorima/icama koji do sada nisu imali priliku i mogućnost da svoju imaginaciju, energiju i snagu okušaju u kamenu.

Zvuk čekića, dlijeta, brusilica, turpija, pulsiranje kamena i let kamene prašine pod plavetnilom neba i zrakama hercegovačkog sunca, bili su samo neki od znakova radne atmosfere, ambijenta i pozitivnog ozračja koji će, bez sumnje, svim učesnicima/cama ostati u lijepom sjećanju. 

A učesnici i učesnice ovogodišnje kiparske kolonije bili/e su: 

SRETEN MILATOVIĆ rođen je 1966. godine u Nikšiću. Diplomirao je 1992. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Alije Kučukalića. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 1997. godine. Trenutno je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. 

SAŠA STANIŠIĆ rođen je 1977. godine u Nikšiću. Diplomirao je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi profesora Predraga Milačića, 2010. godine. Učesnik je velikog broja likovnih kolonija i simpozijuma, kao i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 2006. godine. Živi u Danilovgradu, radi u Nikšiću. 

SANDRA VUKOVIĆ rođena je u Hamburgu 1982. godine, a školovala se u Sarajevu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila je 2001. godine a Akademiju likovnih umjetnosti 2006. godine u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Učestvovala je na nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi. Živi i radi u Zenici. 

SNJEŽANA IDRIZOVIĆ rođena je 1987. godine u Sarajevu gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Diplomirala je 2010. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno pohađa postdiplomski studij na istoj Akademiji. Članica je Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. 

DANIJELA NOVAKOVIĆ rođena je 1983. godine u Rogatici. Završila je Srednju likovnu školu “Petar Lubarda” na Cetinju, smjer grafički dizajn. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Trenutno pohađa postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Učestvovala je u likovnim kolonijama u Trebinju, Višegradu, Doboju, Bijeljini, Sečnju, …

ANESA KADIĆ

Rođena je 1990. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek tekstilni dizajn, u klasi profesorice Bojane Mikulić. Trenutno je studentica treće godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mirsada Šehića. Učestvovala je na kolektivnim izložbama studentskih radova na Akademiji likovnih umjetnosti, u Umjetničkoj galeriji BiH, … Početkom jula ove godine, u sarajevskoj galeriji Roman Petrović, otvorena je njena prva samostalna izložba “Žabe”. 

MUHAMED BEGIĆ rođen je 1979. godine u Zenici. Inicijator je prve internacionalne likovne kolonije mladih umjetnika “Vranduk”, jedan od osnivača Udruženja Vizionarsko društvo, inicijator projekta Barake, te osnivač udruženja De-Art. Učesnik je likovnih kolonija i brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Živi i radi u Zenici. 

Na izložbi koja će biti otvorena u oktobru ove godine, u MLAZ-ovoj galeriji, u svojevrsnom parku skulptura, biće predstavljeni radovi realizovani na dosadašnjim kiparskim kolonijama. 

Podsjećamo da je od 26. do 29. jula održana Treća ljetna škola crtanja i slikanja za djecu i mlade, pod stručnim vodstvom slikarke Sonje Radan i asistenata Snježane Idrizović i Zorana Molinara. 

Svečani završetak zvaničnog ljetnog programa, u organizaciji MLAZ-a, je predstava “Ćorkan” (Ivo Andrić), autorski projekat glumca Harisa Burine, koja će biti izvedena 11. avgusta u 20.30h

* Sve dodatne informacije o MLAZ-u i ovogodišnjim aktivnostima možete dobiti pozivom na telefon

+387 (0)62 105 769 ili putem e-maila my.mlaz@gmail.com 

* Dio ovogodišnjeg programa biće realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci i sredstvima koja je obezbijedila Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

 

ispred organizacije MLAZ:

Sanela Nuhanović

 Učesnici: 

Škola crtanja i slikanja 2012

Kiparska kolonija 2012 

Sretan Milatović

Tagovi:
Autor/ica 30.7.2012. u 09:04