eMTeeM 1974 za Sedmicu izgradnje mira

tačno.net
Autor/ica 18.9.2014. u 10:01

eMTeeM 1974 za Sedmicu izgradnje mira

U okviru Sedmice izgradnje mira koja se u našoj zemlji organizuje od 14. do 22. septembra Centar za dramski odgoj i Mostarski teatar mladih 1974 organizuju više aktivnosti.

U SRIJEDU, 17. septembra 2014. godine na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20,00 sati publika će moći vidjeti 137 – mo izvođenje predstave, „M I M A R“. Predstava je nastala na predlošku priče novinara i publicista iz Mostara Refika Hamzića, a dramsku verziju napisala je dramaturginja Ljubica Ostojić.

Predstava govori o devetogodišnjim naporima graditelja Hajrudina da, uprkos svemu i uprkos svima, izgradi Stari most u Mostaru. Predstava je metafora o potrebi gradnje mostova među ljudima i narodima, te poruka mladih Mostara da učimo na istrajnosti graditelja Hajrudina u gradnji mostova među nama. U predstavi, koju je režirao Sead Đulić, igraju Merjema Macić, Selma Husnić, Faris Smajkić i Midhad Mašić. Kostime je kreirala Amra Džinalija, a scenografiju Aldina Begić. Sevdalinku izabrao Ismet Ćumurija.

U ČETVRTAK, 18. septembra 2014. godine na istoj sceni sa početkom u 20,00 sati biće uručena Specijalna Međunarodna nagrada za doprinos razvoju dramskog odgoja “GROZDANIN KIKOT” predstavnicima Gradskog odbora Mostar KZB “PREPOROD”.

Nakon svečanog uručenja nagrade eMTeeM 1974 odigraće 46 – tu reprizu predstave “MASLINOVA GRANA”. U predstavi koju je režirala Amra Prutina igraju Anela Bašić, Merjema Macić, Taida Heljić, Sanita Bašić, Amila Zulović, Selma Husnić, Dejla Kulak, Maja Fišić, Alem Neziri, Ali Kamer Aksoj, Midhad Mašić i Faris Smajkić. Predstava je krik mladih ljudi protiv svih podjela, ali i krik koji nudi izlaz i nadu.

Nakon predstave ansambl i publika zajedno će posaditi drvo masline, taj vječni simbol mira, kao svoju poruku i opredjeljenje.

Pozivamo građane Mostara, a posebno mlade ljude da budu dio ove svečanosti i svojim prisustvom doprinesu izgradnji mira i prvog zajedničkog memorijala, jer predstave se igraju na PRVOM ZAJEDNIČKOM SPOMENIKU U BiH SVIM ŽRTVAMA MINULOG RATA (Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, ostalim, građanima…), na MEMORIJALNOJ SCENI 2532 u ZNAK SJEĆANJA NA 2532 MOSTARCA KOJI NEDOSTAJU GRADU.
Sedmica je izgradnje mira i ove predstave više su od predstava.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.9.2014. u 10:01