Miši Mariću nagrada za životno djelo u okviru manifestacije Dani Skendera Kulenovića

tačno.net
Autor/ica 20.10.2018. u 11:32

Miši Mariću nagrada za životno djelo u okviru manifestacije Dani Skendera Kulenovića

Mišo Marić dobitnik je nagrade za životno djelo iz oblasti književno-novinarskog rada, kao i sveukupan doprinos kulturno-umjetničkom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine, u okviru tradicionalne manifestacije Dani Skendera Kulenovića.

Milenko Mišo Marić, pjesnik, novinar, boem, utemeljitelj Mostarskih kiša u Mostar dolazi davne 1961. godine, a generacije građana Jugoslavije su odrastale uz njegove pjesme koje su interpretirali Indexi, Zdravko Čolić, Kemal Monteno kao i mnogi drugi. Danas Mišo Marić predstavlja simbol grada na Neretvi.

Nagrada za životno djelo dodijeljena mu je u prepunom Domu kulture u njegovom rodnom Bosanskom Petrovcu uz mnogobrojno prisustvo građana Petrovca, Ključa, Bihaća. Nagradu mu je uručio predsjednik Organizacionog odbora književnik Senudin Jašarević te načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Huljić.

20. tradicionalna književna manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“, trajala je od 16. do 18. oktobra u Bosanskom Petrovcu. Početak otvaranja književne manifestacije obilježio je Književni karavan po osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona, gdje su nastupali pisci: Husein Dervišević, Nedžib Vučelj, Senudin Jašarević, Midhat Hrnčić i Ismet Bekrić.

Istoga dana u Bihaću je održana književna večer; promocija novih knjiga bosanskohercegovačkih pisaca: Huseina Derviševića, Muhidina Šarića i Ismeta Bekrića.
Drugoga dana obilježavanja Manifestacije, tačnije 17. oktobra, u Bosanskom Petrovcu, u Centru za kulturu i obrazovanje predstavljeno je „Sedam slova o Skenderu“, a povodom 40-te godišnjice njegove smrti, kao i prezentacija dokumentarnog filma „Namigivanje zvijezdama“.

Posljednjeg dana Manifestacije – 18. oktobra, promovisana je knjiga „Poetika soneta Skendera Kulenovića“. Autori knjige su: prof.dr. Vildana Pečenković, prof.dr. Amira Dervišević, te mr. Samra Hrnjica.

Podsjećamo Marić je objavljivao u desetinama novina, magazina i književnih časopisa u SFRJ, honorarno uređivao novine radnih organizacija u Mostaru i Hercegovini.
Objavio je zbirke poezije “Gdje umiru ptice”, “Našom pjesmom zemlja jača”, “Živ je Tito”, “Ljubavi i molitve”, “Pan s crnom frulom”, prozu “Mostarenje”, “Alekas – podsjetnik na ljubav” – lirska monografija uz 150. godišnjicu rođenja Alekse Šantića…..

Bio zastupljen u školskim udžbenicima i monografijama, autor recenzija i predgovora za poetske zbirke i likovne kataloge, uvršten u poetske i muzičke antologije u BiH i SFRJ, nagrađivan za poetske i prozne radove, prevođen na slovenski, albanski, engleski, španski, mađarski, finski, švedski, norveški i ruski.

Po broju od oko 200 pjesama i tekstova najkomponovaniji autor u historiji Mostara.

Za tekstove u zabavnoj muzici više puta prvonagrađivan na najznačajnijim festivalima lakih nota u BiH i SFRJ. Autor je libreta za kantate i oratorije s temom iz NOB-e (Emil Cossetto: “Titova biografija”, Vlado Mustajbašić: “Sutjeska”, Slobodan Bodo Kovačevic: “Krajina”…).

Scenarista je najpoznatijih YU svečanosti obilježavanja značajnih godišnjica iz NOB-e, centralnih republičkih i saveznih “Dana mladosti”.
Prvi je predsjednik Komisije za Kulturno-zabavni život ZOI Sarajevo ‘84.

Osnivač i umjetnički rukovodilac dječijeg ansambla “Mostarske kiše” do rata.

Autor scenarija za dokumentarne filmove; s kraja 1970-tih do rata autor tekstova u svim dokumentarcima Hajrudina Šibe Krvavca; stručni savjetnik u seriji i filmu “Aleksa Šantić”.

Od ulaska u novinarstvo bavio se i humanitarnim radom. U ratu, kao konzul Prve dječije ambasade Sarajevo organizovao i rukovodio evakuacijom oko 10.500 majki i djece iz Mostara, u ratu kao volonter EU oko 2.300 iz BiH u inostranstvo.

Pored nagrade za životno djelo u sklopu manifestacije Dani Skendera Kulenovića Marić je dobio i niz drugih nagrada: “Zlatna značka” RK SSO BiH, “Zlatna plaketa Dana mladosti” SK SSO SFRJ, “Plaketa Bosanskog Petrovca”, “14. februarska nagrada Mostara”, nagrada “Hasan Kikić”, Plaketa “UNTAT” Ujedinjenih nacija.

Od redakcije portala Tačno.net simbolu Mostara, Miši Mariću najiskrenije čestitke za nagradu za životno djelo.

tačno.net
Autor/ica 20.10.2018. u 11:32