Mile Stojić dobitnik nagrade „Risto Ratković“ za 2012. godinu

Autor/ica 13.9.2012. u 21:20

Mile Stojić dobitnik nagrade „Risto Ratković“ za 2012. godinu

Književna nagrada „Risto Ratković“ za 2012. godinu dodijeljena je Milu Stojiću, piscu iz Bosne i Hercegovine za knjigu pjesama „Dunia“ (izdanje V.B.Z., Zagreb 2011. godine. U kategoriji mladih pjesnika, žiri je odabrao osam finalista, a ko je od njih nagrađen biće poznato 19. septembra saopštio je žiri Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije.

Odluku da laureat Ratkovićeve nagrade bude Mile Stojić donio je žiri u sastavu: Milorad Popović, predsjednik , Andrej Nikolaidis , Ivica Prtenjača , Teofil Pančić  i Ahmed Burić.

U obrazloženju odluke Žirija 42. Ratkovićevih večeri poezije povodom izbora Mila Stojića za ovogodišnjeg lauerata, pored ostalog, stoji: „Mile Stojić je već decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti što je vrednovano i nizom važnih nagrada. Zbirka „Dunia“ rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju“.

Pjevanje o zemlji

U nastavku obrazloženja navodi se da je „Dunia“ „pjev o zemlji, o onoj u kojoj smo mi Južni Sloveni nekada živjeli, o onoj u kojoj Stojić živi, onoj koja je preživjela sve zločine i razaranja, o onoj u koju će nas, sve do jednoga, na koncu spustiti.“

„Dunia znači – svijet, dunjaluk. U istoriji južnoslovenskih književnosti tako će se zvati važna knjiga velikog pjesnika. Stojić nije jedan od pjesnika zapitanih: čemu još poezija u ovom vremenu, u ovakvom svijetu? Poezija je starija od svijeta. Ljepota Stojićevih stihova, doista, ne može promijeniti svijet. Niti svijet može nauditi ljepoti stihova. O drugome je, ionako, ovdje riječ… U ljepoti ćemo, napokon, biti pomireni“, navodi se u obrazloženju žirija.

U najužem krugu konkurenata za Ratkovićevu nagradu žiri je razmatrao i knjige:„Mama safari i ostale stvari“ Olje Savićević Ivančević, „Pesme iz bolesti i zdravlja“ Enesa Halilovića; „Bunar teških reči“ Jelene Lengold i „Izabrane pjesme Nane Mazutha“ Miljenka Jergovića.

Pobjeda

Autor/ica 13.9.2012. u 21:20