“Mala liska” Šerifu Aljiću

tačno.net
Autor/ica 29.4.2017. u 09:48

“Mala liska” Šerifu Aljiću

uz dodjelu nagrada najboljima slijedi završetak“Mostarske liske” 

“Malu lisku” stručnog žirija za najboljeg glumca večeri za ulogu u predstavi “Odumiranje međeda” Narodnog pozorišta (Branko Ćopić / režija: Emir Kapetanović) osvojio je glumac Šerif Aljić. I ova predstava bila je rasprodana i za nju se tražila karta više. “Odumiranje međeda” je bila posljednja predstava u konkurenciji 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji završava u subotu, 29. 4. u 20 sati dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima po odluci stručnog žirija, žirija medija i publike. Svečanost zatvaranja festivala počinje u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, a festival će svečano zatvoriti predsjednik stručnog žirija Ademir Kenović, višestruko nagrađivani režiser, producent i scenarist. U čast nagrađenih po prvi put na festivalu gostuje predstava iz Slovenije – “Stari klovni” Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica. Nadamo se da ćemo i umjetnicima iz Slovenije biti dobri domaćini i da će i oni uvidjeti zašto publika toliko voli “Mostarsku lisku”.

Ansambl predstave 'Odumiranje međeda'

Glumac Šerif Aljić je nakon dodjele “Male liske” za najboljeg glumca večeri bio i sretan i iznenađen. Ovo mu je prva Mala liska za glumačku ulogu, i time i njegova najdraža. “Nagrada mi znači puno i zaista je nisam očekivao. Nemam veliku ulogu u predstavi, tako da mi je nagrada još draža. Ne znam šta da kažem, osim hvala žiriju, hvala publici, hvala medijima… Zadovoljan sam prije svega što festival traje – kada sam imenovan za direktora Narodnog pozorišta Mostar 2004. godine, gotovo zaboravljeni festival sam obnovio nakon 13 godina – 1991. je održano prvo izdanje festivala, kao i to što sam na određeni način ja bio taj koji je odredio na koji će se način Mala liska dodjeljivati – nakon svake izvedene predstave”, kaže Aljić. U predstavi uz njega igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić.

U subotu, 29. 4. u 20 sati, nakon svečanosti dodjele nagrada najboljima, u Narodnom pozorištu slijedi predstava “Stari klovni” (OLD CLOWN WANTED / Petit boulot pour vieux clown).

O predstavi: U hodniku bez prozora, na vratima je zakačen oglas za posao. Izgleda, kandidati za posao će biti tri stara poznanika. Ostarjeli cirkusanti Filippo i Niccolo nekada su bili slavni tandem, ali njihovo drugarstvo sada je na kušnji jer je samo jedna “mala uloga za klovna u godinama” na raspolaganju. Uskoro im se u čekanju pridružuje Peppino, njihov nekadašnji učitelj i mentor. Radost njihovog susreta je pomračena napetošću i tenzijama; njih trojica su očajni jer su zaboravljeni i osuđeni na gorku samoću… (Predstava je titlovana – s prevodom na naš jezik)

tačno.net
Autor/ica 29.4.2017. u 09:48