Muhamed Bikić snimio film o simbolu FK Sarajevo i grada Sarajeva Želimiru Vidoviću Keliju

tačno.net
Autor/ica 10.9.2018. u 16:47

Muhamed Bikić snimio film o simbolu FK Sarajevo i grada Sarajeva Želimiru Vidoviću Keliju

Proteklog ljeta 2018. snimljen je dokumentarni film „Keli“, koji govori o životu i smrti Želimira Vidovića Kelija, legendarnog fudbalera Sarajeva i reprezentativca ex Jugoslavije, a  koji je ubijen 17. maja 1992. godine, pri povratku iz Bolnice na Dobrinju, gdje je vozio ranjene sugrađane.

U filmu, autora novinara i publiciste Muhameda Bikića, učestvuju Borjana Vidović, Dajana Vidović Softić, Sarah Softić, Ena Softić, Miana Vidović – Žuža, Filip Žuža, te Abdulah Sidran, Amor Mašović, Fuad Muzurović, Muhidin Teskeredžić, Mirza Kapetanović, Faruk Hadžibegić, Nijaz Ferhatović, Mehmed Janjoš, Agim Nikolic, Nijaz Merdanović, Zijad Svrakic, Sabrina Buljubašić, Slobodan Čobo Janjuš, Edin Bahtic, Branislav Berjan, Osmic Ahmo, Adnan Džemidžić, Mehmedalija Zilic, Berin Hadžialjević, Nikola Bilić, Salih Hadžialić te (Zoran Popovski) i (Jovo Jovanović).

„Odavno sam planirao ovaj projekt, tj. film, a temelj su mi bili tekstovi i emisije o Keliji, a i u trećoj mojoj knjizi sportskivremeplov.ba ima sjajna priča o legendarnom Vidoviću. Kratko rečeno, cijela moja dosadašnja novinarska karijera je vezana za pokojnog Kelija, kojeg se sjećam iz djetinjstva kada je nosio bordo dres, a posebno onaj njegov čuveni pobjedonosni gol u vječitom derbiju“, kaže autor filma koji je snimljen u produkciji TV Sarajevo  na autentičnim lokacijama grada Sarajeva, gdje je pokojni Keli živio, igrao, nestao, odnosno ubijen, sahranjen, te ulici i glavnom terenu Trening kampu Fudbalskog kluba Sarajevo koje nose ime Želimira Vidovića.

„Davno sam htio krenuti  sa ovim filmom, ali proteklih godina nisam imao razumijevanja, sve do razgovora sa TV Sarajevo koja je početkom juna ove godine prihvatila da realizira ovaj film. Hvala svima koji su učetsvovali u realizaciji ovog filma, a posebno dragoj porodici Vidović.  ‘Keli’ će se pamtiti za sva vremena, jer ovo je film svih nas Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca“, riječi su Muhameda Bikića.

Premijera filma „Keli“ je zakazana za 24. oktobar 2018. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo na 73. rođendan Ujedinjenih naroda i 72. Fudbalskog kluba Sarajevo  za koji je Keli igrao i živio, kao i za grad i BiH do posljednjeg daha, a želio je ujedinjeno Sarajevo, bez ikakvih podjela. Keli, kao i sam film su  istinski simbol Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 10.9.2018. u 16:47