Odnarođena vlast

Edin Osmančević
Autor/ica 19.7.2022. u 11:50

Odnarođena vlast

Ilustracija: tacno.net

Bosna i Hercegovina traži pomoć susjednih država u gašenju požara u Hercegovini. Iz godine u godinu ponavlja se ista slika. Bosna i Hercegovina nema kanadera i protupožarne opreme da se uspješno suprotstavi vatrenoj stihiji za čije posljedice niko u državi ne mari.

S obzirom da postajemo sve više religiozna država, preostaje nam da se samo molimo Bogu/Allahu te da nam pošalje kišu i spriječi uništavanje naših lijepih šuma. Ili kao prosjaci prepustimo milostinji susjeda kako bi nam poslali kanadere, iako te iste države još uvijek nisu odustale od svojih teritorijalnih pretenzija prema BiH. Jadnije da jadnije ne može biti.

Za to vrijeme naši političari duboko zavaljeni u sjedišta raskošnih limuzina plaćenih iz džepova poreskih obveznika ne iskazuju ni trunku odgovornosti prema nastalim štetama prouzrokovanim požarima. A trebali bi!

Prema podacima BIRN-a BiH, javni sektor u Bosni i Hercegovini raspolaže sa više od 6.100 putničkih službenih vozila, a najskuplje je u garaži predsjednice Republike Srpske. Novonabavna vrijednost mu je 258 hiljada maraka. Ne zaostaju mnogo ni automobili na adresi Vijeća ministara BiH.

Najskuplje vozilo u garaži političara nalazi se u Banjoj Luci, u njemu se vozi Željka Cvijanović, a košta oko 250.000 maraka.

Moja lična percepcija u BiH je da prvo čekamo da se nesreća desi, da nam ljudi i djeca stradaju pa tek onda se hvatamo za glavu. U Sarajevu nam gaze djecu po pješačkim prelazima, često na krivudavim putevima gdje se jedva mimoiđu dva automobila nema ni običnog ogledala kako bi se uočilo vozilo iz suprotnog smjera.

Očekujemo da nam stranci grade državu a pokazujemo neshvatljivu indolentnost prema neodgovornim političarima koji zarad svog komoditeta nisu spremni da se odreknu privilegija u korist kanadera i zaštite ljudskih i prirodnih resursa.
I tako iz godine u godinu! Dokle?

Edin Osmančević
Autor/ica 19.7.2022. u 11:50