Koncerti Interkulturalnog zbora mladih Visoko, Kamernog zbora mladih iz Koblenza i orkestra BellArte iz Sarajeva

tačno.net
Autor/ica 22.4.2014. u 10:16

Koncerti Interkulturalnog zbora mladih Visoko, Kamernog zbora mladih iz Koblenza i orkestra BellArte iz Sarajeva

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, uz pomoć Rotary Cluba Koblenz Deutsches-Eck iz Njemačke, 2013. godine osnovan je Interkulturalni zbor mladih. Ideja osnivača bila je da se mladi različitih bh. kultura okupe i zajedno rade na glazbenim projektima uz dugoročnu suradnju s Kamernim zborom mladih iz Koblenza.

Prvi zajednički projekt ovih dvaju zborova, djelo The Armed ManA Mass for Peace Karla Jenkinsa, komponirano u vrijeme ratnih sukoba na Balkanu 1990-ih, posvećeno je preživjelima u ratu na Kosovu i objedinjuje u sebi različite glazbene stilove i religiozne motive kršćanstva, islama, budizma, hinduizma i židovstva kao i tekstove svjetskih književnika Johna Drydena, Rudyarda Kiplinga, Jonathana Swifta i dr. Zajednički rad na ovom djelu pojačava s jedne strane osjećaj za zajedništvo mladih iz različitih kultura i zemalja, a s druge strane pospješuje njihov glazbeni talent. Stoga ovo djelo i izvođačima i slušateljima nudi idealnu podlogu za ozbiljno suočavanje s temom interkulturalnosti šaljući rječitu i snažnu poruku mira.

Nakon višemjesečnih intenzivnih proba, Interkulturalni zbor mladih Visoko gostovao je u Njemačkoj te skupa s Kamernim zborom mladih iz Koblenza premijerno nastupio 24. 3. 2014. u Koblenzu uz pratnju Državnog orkestra Rajnske filharmonije. Na koncertu u Njemačkoj bilo je prisutno 1.400 gledatelja. Kamerni zbor mladih iz Koblenza gostovat će uskoro u BiH te će oba zbora u organizaciji Rotary Cluba Sarajevo, Franjevačke klasične gimnazije Visoko i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo izvesti isti program na koncertu pod nazivom Better is peace 23. 4. 2014. u 19:00 sati u Kinodvorani u Visokom i 25. 4. 2014. u 19:30 sati u dvorani BKC-a Sarajevo uz pratnju orkestra Bellarte iz Sarajeva.

Ovim projektom se gradi nova ustanova koja će ubuduće doprinositi međukulturalnoj suradnji mladih u BiH te ih kontinuirano povezivati s mladima u Njemačkoj.

tačno.net
Autor/ica 22.4.2014. u 10:16