Dennis Gratz: Repriza SNSD-ove predstave iz 2011. godine

tačno.net
Autor/ica 14.7.2015. u 15:26

Dennis Gratz: Repriza SNSD-ove predstave iz 2011. godine

Na najave o referendumu u RS-u, te političkoj kampanji koju ovih dana provodi vladajuća većina na čelu sa SNSD-om, s ciljem stavljanja ekonomskih i socijalnih problema u drugi plan, reagirao je federalni zastupnik Dennis Gratz iz Naše stranke.

“Pravni okvir pravosudnih institucija potvrđen je od strane Parlamentarne skupštine BiH. Isti je donesen uz entitetsko glasanje, te je prošao oba doma, samim tim se ne može dovoditi u pitanje u entitetskoj skupštini. To je nedvosmisleno poručeno i iz Američke ambasade, te Vijeća za provedbu mira (PIC), a, nakon što vjerovatno referendum bude osporen na Vijeću naroda RS-a i Ustavnom sudu, pokazat će se da je ovo bila samo još jedna u nizu Dodikovih praznih priča “, kazao je Gratz.

“Vlada RS-a nije usvojila Strategiju za reformu sektora pravde za period 2014-2018, što je veći udar na pravosuđe, nego bilo kakav referendum, budući da dovodi u pitanje pristup fondovima Evropske unije iz kojih se finansiraju dodatni kadrovi u tužilaštvima i sudovima. Upozoravali smo na to i ranije, međutim, osjetan je potpuni izostanak međunarodnog pritiska da se ovo riješi. Politička suština priče o referendumu je kanalisanje socijalnog bijesa u nacionalni, nakon što je entitet RS upravo Dodikova vladavina dovela na rub ekonomskog kolapsa. Tako je, naprimjer, na današnjoj sjednici većina odbila da raspravlja o poskupljenju struje, što je, za razliku od referendumske demagogije, stvar koja će sigurno imati konkretne posljedice za novčanike građana,” zaključio je Gratz.

tačno.net
Autor/ica 14.7.2015. u 15:26