Kolektivna izložba “Zenički aprilski salon 2021/2022.“ u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 19.5.2022. u 15:18

Kolektivna izložba “Zenički aprilski salon 2021/2022.“ u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu

Otvorenje kolektivne izložbe “ZENIČKI APRILSKI SALON 2021/2022.“, bit će upriličeno u petak, 20. maja 2022. godine s početkom u 19:00 sati u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu. 

Organizator izložbe je Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenica koje je 1971. godine osnovalo “Aprilski salon“ kao godišnju smotru savremenog umjetničkog stvaralaštva – recentnih likovnih ostvarenja.

Izložba u galeriji Collegium artisticum će objediniti radove autora i autorica predstavljenih na izložbama “Aprilski salon 2021“ i “Aprilski salon 2022“.

Na izložbi učestvuju: Muhamed Bajramović, Muhamed Begić, Jelenko Butina, Lejla Ćehajić, Dragan Gačnik, Benjamin Handukić, Irfan Handukić, Jadranka Jaya Ivaniš, Jozo Jozić, Jasmin Kukavica, Kristina Livančić, Adna Muslija, Amar Porobić, Azra Subašić, Miroslav Šetka i Amra Zulfikarpašić.

Autorica koncepcije i kustosica izložbe “Aprilski salon 2021“ bila je Iva Körbler, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica iz Hrvatske, autor koncepcije i kustos izložbe “Aprilski salon 2022“ bio je Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, a koncepciju postavke izložbe “Zenički aprilski salon 2021/2022.“ u Sarajevu potpisuje kustosica Sanela Nuhanović.

“U više je navrata kroz godine likovna kritika zamijetila kako je zenička likovna scena „kvalitetna i relativno bogata usprkos malom broju umjetnika“ (Azra Begić i drugi), i kako su se od samog početka – još od polovice pedesetih godina 20. stoljeća – zenički umjetnici borili da njihov grad preraste u značajni likovni centar. Bez obzira – ili usprkos tomu – na društveno-povijesno-političko-kulturološka previranja zadnjih tridesetak godina, zenička likovna scena sačuvala je svoj okvir za djelovanje, ne posustajući u svojoj entuzijastičnoj ideji da kontinuirano okuplja i predstavlja više ili manje homogenu grupu umjetnika, kojima se redovno na godišnjem zeničkom Salonu pridružuje i nekoliko pozvanih gostiju.

Jednako tako, moramo se složiti i sa zapažanjem da „iako se u slučaju zeničkih umjetnika radi o nizu različitih poetika, dakle, o nizu formalno-stilski različito tumačenih disciplinarnih pretpostavki likovnog medija, moguće je govoriti o zajedničkim likovnim prosedeima što stvaraju jedinstvenu konfiguraciju“ (Aleksandar Adamović). I u nastavku, moguće je govoriti i o specifičnom zeničkom likovnom krugu, gdje je mala, ali vrlo homogena grupa umjetnika čvrsto povezana, i gdje se kontinuirano razmjenjuju umjetnički stavovi, svjetonazori pa i dileme i muke stvaranja“, zapisala je u predgovoru kataloga izložbe “Aprilski salon 2021“ kustosica Iva  Körbler.

Izložba će biti otvorena za posjete do 3. juna 2022. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

tačno.net
Autor/ica 19.5.2022. u 15:18