Književno veče sa Dašom Drndić

Autor/ica 24.10.2012. u 12:28

Književno veče sa Dašom Drndić

Evropski rezidencijalni program za pisce i književne prevoditelje
Sarajevo 2011-2012.

 

Sarajevski otvoreni centar i Književna mreža TRADUKI  srdačno Vas pozivaju na:

Književno veče sa Dašom Drndić
Moderator: Enver Kazaz
Utorak, 30. oktobar 2012, 20h
Sarajevo, Knjižara Buybook
Radićeva 4

 

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrightova stipendistica boravila na Southern Illinois University gdje je pohađala postdiplomski studij, Theatre and Communications, i potom studirala na Case Western Reserve University.

Njen opus sastoji se od 10-tak romana, 30-tak radio-drama, brojnih pripovijetki, književnih ogleda, prevoda, kritika, analitičkih tekstova objavljivanih u raznim časopisima. Dobitnica je i brojnih književnih nagrada: Premios Ondas, Barcelona, 1991. kao producent radio-drame Aleksandra Hemona, Život i djelo Alfonsa Kaudersa; FEDOR – Nagrada Saveza slijepih Jugoslavije, na Festivalu dokumentarne radio-drame, Beograd, 1990. za dokumentarnu dramu Izgubljeni i nadjeni; Nagrada Fran Galović 2007. i nagrada  Kiklop 2007. za prozno djelo godine – roman Sonnenschein.

 

Evropski rezidencijalni program za pisce i književne prevoditelje zajednički je  program Književne mreže TRADUKI i Sarajevskog otvorenog centra. Ideja programa jeste autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istovremeno njihov književni i prevoditeljski rad predstavi bosanskohercegovačkoj publici. Sarajevo je u 2011. i 2012. godini bilo domaćin velikom broju autora/ica iz cijele Evrope.

 

Tagovi:
Autor/ica 24.10.2012. u 12:28