Rusija i BiH: Napisano 1995. g.

Zija Dizdarević
Autor/ica 27.4.2021. u 11:04

Rusija i BiH: Napisano 1995. g.

Foto: Pres služba Predsjedništva BiH

Rusija se nanovo usprotivila stavovima Vijeća za provedbu mira koji osuđuju pozivanje Milorada Dodika na otcjepljenje – “mirnim razlazom”. U pojašnjenju, ruska ambasada, uz ostalo, insistira da je BiH sastavnica dva entiteta, dakle, stajanje uz tezu da je bh. država nastala dogovorom dva entiteta pod međunarodnim patronatom (pritiskom). Pri tom se zanemaruje ključni stav iz dejtonskog Ustava o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine i nastavku njenog međunarodnog statusa.

U avgustu 1995. izašla je kolumna s mojim potpisom. U ovoj prilici izostavljena je  jedna neprikladna rečenica. Time nije ništa suštinski izmijenjeno u porukama napisa.  

Rusija ovdje

Oslobođenje, 15. 8. 1995.

Prije godinu i po, kada je kao uspostavljena zona isključenja teškog naoružanja oko Sarajeva, tv-stanice učinile su slike koje se ne zaboravljaju. Ruski vojnici sa oznakama Ujedinjenih nacija i sa ispružena tri prsta. Slijedilo je ljubakanje s četnicima, žderanje pečenih volova, opijanje i svakojako orgijanje pravoslavne bratije.

Sreli su se tada i Rusi sa Rusima u zločinačkim redovima. Pale (sjedište vlasti paradržavne tvorevine Republike Srpske – op.a.) su se posebno dičile ruskim dobrovoljcima i plaćenicima. Agresora su pohodili, savjetovali i pomagali i vojni i drugi emisari iz Rusije. Sve vrijeme stiže podrška iz ruskog političkog miljea “velikoj Srbiji”. Dakako, u svemu tome je i Ruska pravoslavna crkva, a ne izostaje ni učešće gotovo svih tamošnjih medija.

Rusko oružje je od početka u službi agresije i genocida u BiH. Uništeno i zaplijenjeno naoružanje neprijatelj je brzo nadoknadio najprije po ruskoj vezi. Na ovdašnjim ratištima pojavile su se rakete zemlja-zemlja velikog dometa i raketni sistemi zemlja-vazduh savremene ruske proizvodnje.

Pred njima su ustuknuli i Amerikanci, čiji su avion oborili. Sjedinjene države i Evropska unija prihvatili su od početka ulogu Rusije na tlu negdašnje Jugoslavije kao podrazumijevajuću. Toleriše se funkcija Moskve kao glavnog liferenta oružja Beogradu. Žmiri se na rusko kršenje sankcija Srbiji i Crnoj Gori. Popuštanje Rusiji donosili su smrt i razaranja u BiH. Uzgred, ucjenjuju nas i plinom.

Rusiji je, dakle, omogućeno puno uplitanje u “rat” i njeno “naseljavanje” na ovim prostorima. Nakon što su istjerani iz Njemačke i zemalja “lagera”, Rusi su se smjestili tamo gdje nisu mogli biti ni kad su bili najjači.

Strateško rasprostiranje Rusije na Balkanu znači novi element destabilizacije. S Rusima ovdje svijet je bliži globalnom ratu. Nejasno je zašto se Rim, Pariz, Bon, Beč, prosto poturaju ruskim raketama. Amerikanci su “daleko”. Ali su za svaki slučaj rezervisali Albaniju i Makedoniju kao svoju interesnu sferu. Uz ostalo, iz Albanije mogu kontrolisati brodovlje u Crnogorskom primorju.

Rusi su nedavno tražili da dođu u Goražde, potom je Jelcin htio sastaviti Tuđmana i Miloševića, radi svođenja završnog računa na štetu BiH i, najzad, zaprijetio punim probijanjem bloka sankcija Beogradu i Podgorici. To je prvorazredni kabadahiluk. Jelcin je sasma zalegao iza “velike Srbije”.

Teško da mi možemo omesti ruskog medvjeda u njegovoj nakani, ali valja povesti računa o onome sutra. Bilo kakav prihvatljiv mirovni paket morao bi sadržavati klauzulu koja odstranjuje bilo kakvo vojno prisustvo Rusa unutar granica Bosne i Hercegovine. Pa, makar se radilo “samo” o raketama ruske proizvodnje u srpskim rukama.

Nažalost, skepsa spram namjera Rusije na ovim prostorima, prije gotovo 26 godina, potvrđuje se i danas. Nedavno je iz Ambasade Rusije Bosni i Hercegovini otvoreno zaprijećeno odmazdom ako nastavi s približavanjem članstvu u NATO. Tim stavom Rusija kao garant Mirovnog sporazuma krši taj međunarodni akt. Prvo, prijeti državi za čiji mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet garantuje potpisom. Drugo, Moskva osporava izričito ustavno pravo bh. države na međunarodne integracije.

Kremlj očito namjerava nastaviti sa politkom involvacije i destabilizacije na ovim prostorima. Možemo li očekivati i kibernetičko uplitanje Moskve u opšte izbore naredne godine?  

Zija Dizdarević
Autor/ica 27.4.2021. u 11:04