Opera Carmen na Mostarskom proljeću

Nikola Vučić
Autor/ica 29.4.2013. u 15:13

Opera Carmen na Mostarskom proljeću

U okviru Mostarskog proljeća 2013. godine – XV. dani Matice hrvatske, Narodno pozorište Sarajevo (NPS) mostarskoj publici predstaviti će se s operom “Carmen”, u režiji Dore Ruždijak Podolski.  “Carmen” će biti izvedena u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u utorak, 30. travnja 2013. godine s početkom u 20 sati.

Carmen (Carmencita) je francuska opera Georges Bizeta nastala 1875. godine. Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévyprema prema noveli Prospera Merimeea ‘Cigani’ (‘The Gypsies’). Opera traje 2 sata i 45 minuta, a podijeljena je u 4 čina.

Radnja se događa u Španjolskoj, u gradu Sevilli i okolnim planinama, oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Carmen.

Carmen je jedna od deset najpopularnijih opera na svijetu. Prva njezina izvedba doživjela je enorman neuspjeh jer je publika na pozornici željela gledati likove s kojima se može poistovjetiti. Carmen opisuje potpuno drugačiji svijet: radnike u tvornici, krijumčare, gubitnike.

U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i ljutnju. Opera je bila zahtjevnija za izvođenje nego mnoge dotadašnje. Od zborskih se pjevača tražilo da puše, svađaju se i istinski glume. Orkestralni izvođači tvrdili su kako neke dijelove ne mogu svirati jer su preteški. U očaju su zbor i orkestar zaprijetili štrajkom. Unatoč svemu, opera se nastavila izvoditi sve češće. Prekrasna glazba i temperamentni ritam španjolskog folklora i danas u jednakoj mjeri oduševljavaju publiku.

U predstavi sudjeluju solisti i zbor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dječiji zbor OMŠ “Mladen Pozajić”, Orkestar sarajevske filharmonije kojim će dirigirati maestro Robert Homen.

Wikipedija  / Tacno.net / Nikola Vučić)

Nikola Vučić
Autor/ica 29.4.2013. u 15:13