Još jedan u nizu uspjeha ove godine za Balet Mostar Arabesque

tačno.net
Autor/ica 27.5.2019. u 15:35

Još jedan u nizu uspjeha ove godine za Balet Mostar Arabesque

Foto: A.C.

Drugi po redu internacionalni plesni festival pod nazivom “Mo Stars Mediteran Open Dance 2019.” okupio je u subotu u Mostaru 1793 plesačice i plesača, takmičare iz 33 grada zemalja bivše Jugoslavije, odnosno 43 plesna kluba, sa 315 plesnih koreografija. Djeca, omladina i seniori, uzrasta od 3 do 35 godina su predstavili svoje plesno umijeće pred deset sudija, koji dolaze iz Ukrajine, Hrvatske, Srbije Makedonije i BiH.

Balet Mostar Arabesque je, od ukupno prijavljenih 28 koreografija u kategorijama klasičnog baleta, karakternog, modernog i savremenog plesa, osvojio 21 Prvo mjesto, 6 drugih i jedno četvrto. Od ukupno četiri specijalne nagrade za sve učesnike do 9 godina koje dodjeljuje neutralni ziri iz Ukrajine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i BiH, tri su dodjeljene Balet Mostar Arabesque: Veronika Galić (7 godina) besplatna kotizacija i smještaj Prag 2019. i grupna koreografija Bečke Bombone (djeca od 4 do 6 godina) besplatne kotizacije za Sirmium Dance Fest 2020. i veliki plišani medo za najbolju Mini kids koreografiju Vodena čarolija.

„Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati na jednom ovakvom događaju u našem gradu, gdje nam je skoro obaveza podržati ih svojim učešćem. PS Mo-Stars sa Centrom za kulturu, opet pokazao kako se odličnom organizacijom i velikim entuzijazmom u neuslovima, ipak mogu stvoriti uslovi za 1793 plesača i sve podići na razinu kultiviranog događaja koji potstiče dalji rad u pravilnom sportskom psiho-fizičkom usmjeravanju djece i omladine“, izjavila je direktorica Balet Mostar Arabesque, prof. Arleta Ćehić.

Potsjetimo da je BMA ove godine, pored ostalih uspjeha, imao po treći put zaredom, veliki uspjeh na Balkanskim kvalifikacijama za Finale Dance World Cup odrzanim 9. i 10. 03. u Zagrebu i opet osvojio pun kofer izvanrednih rezultata: pet zlatnih pehara i jedan srebreni i u 6 grupnih koreografija u klasičnom baletu i modernom plesu.

U grupnim koreografijama su se na svjetsko finale u Portugal plasirale 3 grupne koreografije: jedan duo i šest solo koreografija.

„Pripreme za Portugal su u toku i svi nastupi prije toga su nam veoma važni. Zbog pozamašne logistike i novčanih sredstava, broj balerinica je sveden na 11, ali se nadamo da ćemo svojim radom kod djece ostaviti neizbrisiv trag u njihovom plesno-umjetničkom sazrijevanju“ , izjavila je prof. Arleta Ćehić.

 

tačno.net
Autor/ica 27.5.2019. u 15:35