Nova predstava HNK Mostar

„Ja od jutra nisam stao“ – svijet u kojem vladaju žene

tačno.net
Autor/ica 27.1.2021. u 10:20

„Ja od jutra nisam stao“ – svijet u kojem vladaju žene

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pripremilo je novu predstavu „Ja od jutra nisam stao“, a premijerna izvedba održat će se u petak 29. siječnja 2021. godine s početkom u 19 sati. Predstavu je režirao Dražen Krešić prema tekstu Une Vizek i kroz ovaj dramski komad pokušat će se odgovoriti na pitanje što bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge.

Mladi hrvatski redatelj objašnjava kako je to priča o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene.

„U svijetu ove predstave na svim vodećim pozicijama u tvrtkama su žene, u znanosti, zdravstvu, obrazovanju. Muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu, kuhaju, uzimaju rodiljski dopust. Unutar toga pratimo njihove priče, i osobne i međusobne“, kaže nam redatelj Krešić dodavši kako je “u tekstu sama ideja najvrednija jer zastupa poziciju ravnopravnosti spolova što je vrlo važna tema koju ne treba ignorirati na uštrb jeftinih šala”.

Mario Knezović

Osim same tematike koja će se zasigurno svidjeti publici, zanimljivo je da će uz glumce HNK Mostar, jednog od likova igrati i glazbenik Mario Knezović, frontmen grupe Zoster. Mariju ovo nije prvi dodir s kazalištem jer je i ranije u nekoliko navrata radio u lutkarskim kazalištima, ali mu je bez obzira na to, zanimljivo i izazovno iskustvo. Kaže kako je “u isto vrijeme i zabavno i zahtjevno, ali je uvjeren kako će taj rad donijeti još jednu izvrsnu predstavu na mostarske daske”.

„Radio sam u Lutkarskom kazalištu prije 20 godina i opet poslije 10, ali mogu reći kako je ovo ipak prvo pravo iskustvo. Veliko mi je zadovoljstvo raditi s ovakvim profesionalcima, a Jelenu Kordić Kuret svakako moram izdvojiti jer mi je veliki uzor od ranije“, kaže Mario.

U Hrvatskoj je ovaj tekst već praizveden što je redatelju olakšalo pritisak, kako kaže, te se nije striktno morao držati teksta.

Dražen Krešić

„Tekst nismo masakrirali, već kondenzirali, nismo ništa značajno premetali, samo ga učinili ozbiljnijim, a određeni dio didaskalija odlučili smo odigrati. Želio bih dati makar malo drugačiji pogled na komediju, makar moj pogled na nju. Da ne idem utabanim stazama jer je i za mene ovo izazov. Volio bih da imamo svježu komediju nakon koje će publika kada izađe iz dvorane imati neku ideju“, zaključuje Dražen.

U predstavi muške likove tumače Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko i Mario Knezović, dok sve ženske uloge igra Jelena Kordić Kuret.

tačno.net
Autor/ica 27.1.2021. u 10:20