Izlazi nova aplikacija Dnevnika Anne Frank

Autor/ica 5.9.2012. u 14:05

Izlazi nova aplikacija Dnevnika Anne Frank

Jedna od najčitanijih knjiga svih vremena dobit će uskoro svoju interaktivnu aplikaciju: ‘Dnevnik Anne Frank’ moći će se poslušati kao audiomaterijal koji čita Helena Bonham Carter, a bit će prikazani i ekskluzivni arhivski materijali i nove fotografije

‘Dnevnik Anne Frank‘, koji je napisala nizozemska Židovka i žrtva holokausta, sljedeći tjedan bit će objavljen kao interaktivna aplikacija, prenosi The Telegraph.

Novu aplikaciju donosi izdavačka kuća Viking u suradnji s TradeMobileom, a premijernu izvedbu doživjet će 18. listopada. Pomoću aplikacije mogu se poslušati dijelovi knjige, koje će u audioisječcima čitati britanska glumica Helena Bonham Carter, te će uključivati kopije originalnih dnevničkih stranica, ekskluzivne arhivske materijale i sadržaje iz Fondacije Anne Frank, nove fotografije i uvod s Buddyjem Eliasom, Anninim prvim rođakom.

Aplikaciju je autorizirala Fondacija Anna Frank, koju je osnovao njezin otac Otto Frank nakon Annine smrti u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. Anna Frank imala je 15 godina kad je umrla od tifusa i pothranjenosti. Dvije godine prije toga skrivala se s obitelji od nacista u potkrovlju u Amsterdamu. Dnevnik je dobila kad je imala 13 godina te se u njemu nalaze bilješke o događajima između 12. lipnja 1942. i 1. kolovoza 1944. Prvi put objavljen je 1947, a zatim preveden s nizozemskog i objavljen u Engleskoj 1952. pod nazivom ‘The Diary of a Young Girl’. ‘Dnevnik Anne Frank’ dosad je preveden na 60 jezika i jedan je od najznačajnijih povijesnih dokumenata Drugog svjetskog rata.

‘Sedamdeset godina nakon što je započela pisanje svog dnevnika, njezina knjiga ostaje jedan od najčitanijih zapisa svih vremena. Uz pomoć fondacije, privilegirani smo time što možemo publici približiti njezinu priču na inspirativan i suosjećajan način’, izjavila je Venetia Butterfield, urednica izdavačke kuće Viking. Izložba pod nazivom ‘Anne Frank: A History for Today’ trenutačno je izložena na Novom Zelandu i u Australiji.

Izložba i nova aplikacija posveta su iznimnoj djevojci koja je napisala: ‘Unatoč svemu, još uvijek vjerujem da svi ljudi imaju dobro srce.’

T-portal.hr

Autor/ica 5.9.2012. u 14:05