Inicijativa 555+: Inicijativa za osamostaljenje Ureda za kulturu

tačno.net
Autor/ica 10.3.2015. u 13:39

Inicijativa 555+: Inicijativa za osamostaljenje Ureda za kulturu

Uredi za kulturu, kao poveznice između politike i kulture, funkcioniraju samostalno u gotovo svim gradovima EU, prava je iznimka njihovo djelovanje u okviru drugih upravnih tijela gradskih uprava. Zbog boljeg ostvarivanja i razvijanja kulturne produkcije u hrvatskoj metropoli, njegovi umjetnici, kulturni djelatnici, a nadasve njegova publika zaslužuju poseban Ured za kulturu koji smo imali i u bivšem sistemu i u novoj državi sve do 2005. godine. Postojeće stanje je nezadovoljavajuće.

U ovakvom upravljanju kulturom kakvo prakticira aktualni Ured, profitiraju samo interesne grupe, to je ad-hoc upravljanje bez planiranja, bez jasnih kriterija, često mimo zakona i s netransparentnim financiranjem i kadroviranjem. Posljedica je svega urušavanje cjelokupnog sustava.

Zagreb želi steći status prijestolnice europske kulture što podržavaju svi potpisnici Inicijative 555+ uvjereni da je Ured za kulturu Grada Zagreba ključni preduvjet za nužni početak definiranja i implementacije Strategije kulturnog razvoja Grada. Model u kojem sada životari zagrebačka kultura, u okviru trojednoga Ureda koči sve nužne reforme, reorganizacijske procese i neophodno bolju koordinaciju i participaciju u području kulture. Uspostavljanje samostalnog Ureda za kulturu je prvi korak prema bogatijoj, stručnijoj i u svakom pogledu izvrsnijoj kulturnoj slici glavnoga grada Republike Hrvatske.

Tko vjeruje da kultura zahtijeva i zaslužuje biti valorizirana mimo resora sporta i obrazovanja, pozvan je priključiti se ovoj inicijativi prijavom na mejl su-inicijatorice projekta Snježane Banović (snjbanov@gmail.com) ili na mejl predsjednik-skupstine@zagreb.hr, a svojoj prijavi može dodati i ovaj tekst:

Poštovani, u skladu s postignutim javnim konsenzusom podržavam inicijativu da gradska uprava i Skupština Grada Zagreba što hitnije donesu odluku o odvajanju Ureda za kulturu od resora obrazovanja i sporta. Kao poveznice između tijela političkoga odlučivanja i kulturnoga sektora, uredi za kulturu funkcioniraju samostalno u gotovo svim gradovima Europske unije, a prava je rijetkost njihovo postojanje u zajednici s drugim resorima. Zagreb kao metropola hrvatske kulture, njegovi umjetnici i ostali kulturni djelatnici, zaslužuju  zaseban ured za upravljanje svojim resorom. Uvjereni smo da je Ured za kulturu Grada Zagreba ključni preduvjet za definiranje strategije kulturnoga razvoja grada, nužnu reformu, reorganizaciju i koordinaciju kulturnog sektora, te posljedično bogatiju, stručniju i u svakom pogledu (još) izvrsniju kulturnu produkciju u glavnome gradu Republike Hrvatske.

Lista potpisnika Inicijative

tačno.net
Autor/ica 10.3.2015. u 13:39