IGRA S MITOM VEČERAS OTVARA DANE SAVREMENOG PLESA U SARAJEVU

tačno.net
Autor/ica 23.6.2023. u 07:11

IGRA S MITOM VEČERAS OTVARA DANE SAVREMENOG PLESA U SARAJEVU

Fotografija „Igra s mitom“ autor Ognjen Karabegović.

„Dani savremenog plesa – Ujedinjeni kroz ples” koji će biti održani od 23. do 27. juna ove godine u Sarajevu, svečano će biti otvoreni večeras predstavom „Igra s mitom“ u koreografiji Aleksandra Ilića s početkom u 20.00 časova na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu.

Koreograf Ilić u saradnji sa četiri igračice (Katarina Bućić, Miona Petrović, Natalija Trifunović i Katarina Ilijašević) ironično se poigrava kroz igru i pokret s mitom, a ideja za predstavu je nastala po motivima knjige Josip i njgeova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom Josip i njegova braća, u plesnoj adaptaciji koreograf Ilić biblijsku priču postavlja u realnost, koristeći savremmena sredstva mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, filologje  i biblijske egzegeze.

Kostim potpisuju Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike Georg Draušnik.

Producentkinja festivala Nataša Hajdarević izjavila je da je festival platforma za susret stvaralaca i igrača iz regiona, od kojih su neki već afirmisani na plesnoj sceni, dok su drugi tek prvom stepeniku ka osvajanju umetnosti umetničke igre.

Plesni projekat „Igra s mitom“ je premijerno izveden na sceni Zagrebačkog plesnog centra 2021. godine u saradnji s Udrugom Liberadnace, Kazalištem Kamenjak i Instituta za umetničku igru iz Beograda.

tačno.net
Autor/ica 23.6.2023. u 07:11