POSLANICE ZA LANISTAN

tačno.net
Autor/ica 4.10.2019. u 13:13

POSLANICE ZA LANISTAN

U bašti udruženja za promicanje kulture Mlaz u Počitelju održana je književna večer Poslanice za Lanistan sarajevskog pisca i redatelja Gradimira Gojera.

Inicijativom Zlatana Smajlovića na ovoj književnoj soareji, na kojoj je kao gost nastupio i ugledni hrvatski prozaist, pjesnik i dramatičar Milan Rakovac, učesnici su stvorili svojevrsni književni omaž, sjećajući se dvojice preminulih osnivača Sarajevskog ratnog teatra – SARTR-a, Dubravka Bibanovića i Safeta Plakala.

Zlatan Smajlović, kao domaćin ovog literatrnog susreta sa stvaralaštvom Gradimira Gojera, evocirao je uspomene na početke rada SARTR-a, te prvu SARTR-ovu premijeru Sklonište, kojoj je Plakalo bio autor, a Dubravko Bibanović režiser projekta.

Čitanjem pjesama iz ciklusa Poslanice za Lanistan, iz svoje još neobjavljene zbirke Zvjezdanim tragom, Gradimir Gojer je u nekoliko navrata istakao da je ponosan što je bio među osnivačima ovog najmlađeg sarajevskog teatarskog kolektiva.

Milan Rakovac

Milan Rakovac je čitao svoju poeziju i izrazio zahvalnost Gojerovom izdavaču Gariwo što mu je omogućio da učestvuje u promocijama Gojerove knjige Svjetline Laništa, ali i na ovoj književnoj soareji.

tačno.net
Autor/ica 4.10.2019. u 13:13