Igor Galo nagrađen na subotičkom festivalu

tačno.net
Autor/ica 20.7.2022. u 09:54

Igor Galo nagrađen na subotičkom festivalu

Igor Galo, foto: Damir Vujović

Puno nas se stidi reći da je iz Jugoslavije, ali ne i ja, kazao je pulski glumac Igor Galo na Festivalu evropskog filma Palić gdje je dobio nagradu “Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji.

Poznati pulski glumac Igor Galo dobio je u nedjelju navečer na Evropskom filmskom festivalu Palić u Subotici nagradu “Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji. Primajući priznanje hrvatski glumac priznao je publici kako je ganut.

“Eto, Rale me je uvalio u ovaj problem da sada treba da sročim neke mudre misli… Ali, kad vas neko pozove da mi kaže da sam dobio nagradu bio sam zatečen. Kad sam malo kasnije vidio listu dosadašnjih dobitnika nagrade ‘Aleksandar Lifka’, od Milene Dravić na početku, do divne dame, Milene Zupančič prošle godine, onda sam ostao zblanut”, priznao je Galo.

Kao dobitnik regionalne nagrade, napomenuo je kako svi danas spominju regiju, što je, kako je kazao, zapravo eufemizam za eksjugoslavenski prostor:

“Puno nas se stidi reći da su iz Jugoslavije, ali ne i ja! Hvala na divnom prijemu i ukazanoj časti”, kazao je na kraju hrvatski glumac, prenosi portal Subotica.com.

Direktor Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović, predstavljajući Galu prisjetio se kako ga je prvi put gledao 1968. u filmu Kreše Golika “Imam dvije mame i tate”, što je već bila najava velike karijere:

“Do 1972. snimio je 15 filmova, a skoro sam saznao da 15 drugih nije snimio jer nije imao vremena. Igor je hrabar čovek, koji se još sedamdesetih iz Zagreba vratio u rodnu Pulu sa idejom – ako me trebaju doći će ovde i angažovaće za svoje filmove. Bio je jugoslovenski Alen Delon, čovek koji je radio sa svim najznačajnijim rediteljima tog vremena. U njegovoj karijeri stoje dva najgledanija filma s bivšeg jugoslovenskog prostora – ‘Most’ i ‘Valter brani Sarajevo’. Tek je 2005. godine otišao u Kinu i uverio se da se ti filmovi prikazuju tamo i danas, kao nekad. Ali, ostaje jedinstven po jednoj stvari, a to je da nikada nije izneverio film. Čitavu karijeru posvetio je isključivo filmu”, napomenuo je Zelenović, uručivši Galu nagradu “Lifka”.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj tim povodom Galo je kazao da je počastovan što je na Paliću i što ga smatraju svojim, kao dijelom jedne kinematografije koja je nekad bila velika, jaka, snažna.

“Refleksije te kinematografije traju već toliko dugo da sam i ja prepoznan kao njen dio, kao neko tko vuče tu jednu duboku liniju koja nas je nekad povezivala u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Zbog toga ne smatram da je to samo filmska nagrada i počast, već i ljudsko priznanje za jedno trajanje koje ima vrlo važnu dodatnu dimenziju”, kazao je na današnjem susretu s medijima hrvatski glumac Igor Galo.

Prisjetio se i da je na Festivalu evropskog filma posljednji put bio 2003. godine kao član žirija.

“Meni su tada kao Hrvatu ‘namjestili’ da pročitam dobitnike, jer su znali da za dva sata brišem kući”, prokomentirao je duhovito Galo povratak na Palić.

Zatečen je bio, kako je priznao glumac najpoznatiji po filmu “Valter brani Sarajevo”, kada su mu javili da je laureat regionalne nagrade, ustanovljene prošle godine na Paliću kada ju je dobila Milena Zupančič.

“Pomislio sam da nije neka greška… Upoznao sam sada Dušana Kovačevića, susreo se s Mirom Banjac, sada sam blizu ‘treće dobi’ i eto doživio sam ovakvu čast! Zvao me je Rade Šerbedžija s Briona da me pita da li dolazim na Palić, i to mi je dalo nadu da nismo polomili sve veze i kontakte na ovim prostorima”, naglasio je Igor Galo.

Novosti

tačno.net
Autor/ica 20.7.2022. u 09:54