Je li Mucem najljepši europski muzej?

tačno.net
Autor/ica 1.8.2013. u 16:59

Je li Mucem najljepši europski muzej?

Početkom lipnja u Marseilleu je otvoren predivan Muzej civilizacija Europe i Mediterana (MuCEM), nastao po projektu arhitekta Rudyja Riccoittija, a izgradnja je koštala izdašnih 191 milijun eura.

Marseille je ove godine prijestolnica europske kulture, u povodu čega je otvoren i raskošan Muzej civilizacija Europe i Mediterana (MuCEM), koji je izazvao oduševljenje običnih posjetitelja ali i stručne javnosti, pa je u Guardianu opisan kao ‘najveći i zasljepljujuće lijep’.

MuCEM je smješten u staroj marsejskoj luci, pored tvrđave Saint-Jeane iz 17. stoljeća, s pogledom na pučinu, ‘plutajući između mora i neba’, kako se kaže na službenim stranicama: ‘Nikad prije nije bilo muzeja koji je ekskluzivno posvećen kulturama Mediterana, iako je njihovo bogatstvo i raznolikost temelj civilizacija.’ MuCEM želi biti i kulturalni centar za ‘razmjenu iskustava s obje strane Mediterana’, otvarajući svoje prostore za društvena istraživanja i prezentaciju raznolikih umjetničkih ekspresija.

Cijeli je projekt započeo 2000. godine, kada je tadašnja ministrica kulture Catharine Tasca najavila gradnju muzeja u Marseilleu. Uskoro je otvoren poseban ured u ovom gradu na jugu Francuske, čiji je zadatak bio stvarati partnerstva s lokalnom zajednicom i organiziranje izložbi, a prva izložba je uslijedila 2003, i to pod naslovom ‘Marseille/Alžir – ogledala sjećanja’. Pohodilo ju je oko 300 tisuća posjetitelja.

Godine 2004. arhitekt Rudy Ricciotti pobijedio je na natječaju za projekt glavne muzejske zgrade, dok je Corinne Vezzoni dobila mogućnost izgradnje Konzervatorskog centra, koji je također dio MuCEM-a. Proglašenje službenog naziva muzeja se dogodilo 2005, nakon čega su uslijedile godine izgradnje, formiranja kolekcija, okupljanja ambicioznih kustosa i ostalog stručnog osoblja. Na ljeto 2012. je javnost puštena prvi puta da vidi izgrađeni muzej, dok se službeno otvaranje i inauguracija MuCEM-a dogodila 7. lipnja ove godine, čemu je, naravno, prisustvovao i francuski predsjednik Francois Hollande.

Uz stalni postav MuCEM planira uvijek imati nekoliko pokretnih izložbi, a predviđeni su i prostori za raznolika kulturna događanja: filmske projekcije, književne večeri, koncerti, javne rasprave, pa čak i tečajevi iz mediteranske kuhinje. Cijeli kompleks MuCEM-a sastoji se od tri zgrade: prva je J4 (nju je projektirao Ricciotti), a tu su i već spomenuta stara tvrđava Saint-Jeane te centar za konzervaciju i resurse (CCR), koji zajedno imaju 40 tisuća metara četvornih izložbenog prostora!

Ljepotu MuCEM-a možete detaljno istražiti i na službenom Instagramu.

tportal

tačno.net
Autor/ica 1.8.2013. u 16:59