Generalna skupština Europske kazališne konvencije u Zagrebačkom kazalištu mladih

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 09:59

Generalna skupština Europske kazališne konvencije u Zagrebačkom kazalištu mladih

Zagrebačko kazalište mladih domaćin je 50. generalne skupštine Europske kazališne konvencije (ETC). Povod je nedavno hrvatsko priključenje Europskoj uniji. Skupština će trajati od 24. do 27. listopada.

Da bi se izbjeglo propadanje kazališta, kazališni umjetnici ETC-a iz više od dvadeset zemalja raspravljat će o pitanjima kao što su: Koja su estetska i umjetnička, ali i strukturalna i kulturno-politička sredstva kojima se europska gradska i državna kazališta mogu služiti da bi održali svoj status u društvu u budućnosti? Kakve nam nove forme trebaju da bismo se suočili s izazovima digitalnog doba? Tijekom radnih sastanaka, panel-diskusija i u odborima, producenti, umjetnici, dramaturzi i kulturni menadžeri analizirat će situacije u različitim kazalištima članicama ETC-a i osnovati kazališni laboratorij – ETC Lab – najavljuju iz ZKM-a.

Zajedno s timom mladih umjetnika koji su sudjelovali u ETC-ovoj proljetnoj kazališnoj turneji, koji će izvijestiti o svojim iskustvima tijekom ovog projekta iz proljeća 2013., ovaj će se laboratorij suočiti s izazovima digitalnog doba, te će istražiti nove mogućnosti razvoja publike. Primjer kreativne upotrebe promjenjive demografske strukture Europe novi je ETC-ov projekt koji financijski podržava EU, projekt ‘Art of Ageing’, u koji je uključeno osam kazališta i koji će tijekom sljedeće dvije godine razvijati nove kazališne forme, tekstove i kazališne produkcije.

Karel Bartak, šef kulturnog odjela programa Kreativna Europa Europske komisije objasnit će forumu koji se još koraci moraju poduzeti da bi novi europski kulturni program za 2014.-2020. bio spreman za primjenu. Europska kazališna konvencija sa zadovoljstvom objavljuje da su se za članstvo prijavila nova kazališta: Schauspiel Leipzig iz Njemačke; Théâtre de la Manufacture CDN de Nancy iz Lorraine, Francuska i Teatro Cargo iz Genove, Italija. Generalna skupština glasovat će o njihovom pristupanju. Europska kazališna konvencija najveća je europska mreža s oko četrdeset kazališta članica iz više od dvadeset zemalja. Od svojega osnivanja 1988. ETC podržava i promiče razmjenu umjetnika, kazališnih produkcija, mobilnost kazališne publike, razvoj suvremene drame te zagovara kazališnu umjetnost i kazališta u dijalogu s institucijama Europske unije.

Teatarski osvrti

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 09:59