Frljić i Blažević: Vandalski napad na zgradu HNK Ivana pl. Zajca je vrhunac mržnje prema programu riječkog kazališta

tačno.net
Autor/ica 8.12.2014. u 17:18

Frljić i Blažević: Vandalski napad na zgradu HNK Ivana pl. Zajca je vrhunac mržnje prema programu riječkog kazališta

Na raznim mjestima fasade HNK Ivana pl. Zajca  osvanuli su grafiti s ustaškim simbolom ”U” i križem, a sprejem je ispisano i prezime riječkog intendanta Olivera Frljića. Ovime ne samo da je nagrđena i oštećena zgrada riječkog kazališta, kulturnog dobra, nego je i odaslana zabrinjavajuća poruka. Noćna akcija zasad nepoznatog grafitera uslijedila je nakon nekoliko performansa čelništva HNK Ivana pl. Zajca, koje je u nekoliko navrata prigodnim panoima slalo poruke s pročelja kazališne zgrade – od potpore LGBT zajednici, do Bojana Glavaševića. Povod bi mogla biti i predstava ”Hrvatsko glumište”, koja između ostalog hrvatsku javnost suočava s ustaškom prošlošću.

Povodom vandalskog čina uništavanja zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u Rijeci zajedničkom izjavom za medije oglasili su se, intendant Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević:

“Zgroženi smo vandalskim činom uništavanja zgrade HNK Ivana pl. Zajca, zaštićenog spomenika kulture u gradu Rijeci. Očekujemo reakciju ne samo nadležnih institucija nego i onih predstavnika kulturne javnosti, napose kazališne, koji su proteklih tjedana raspirivali mržnju spram umjetničkog programa riječkog kazališta, a da u isto nisu ni kročili. Posebno nas zanima kako će na čin vandalizma reagirati riječki HDZ (čiji je predsjednik intendanta HNK u Rijeci višekratno proglašavao “moralno defektnom” osobom), desničarski mediji poput Večernjeg lista, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, predvodnice kampanje fabriciranja i laganja o poslovanju i programu HNK u Rijeci, Vitomira Lončar i Snježana Banović, te Slobodan Prosperov Novak koji je u nedavnom nastupu na stranicama Večernjeg lista izjavio da je “Frljić ništa drugo nego  jedan ustaški intendant”.

rječko kazalište

Skandalozni vandalizam: Zgrada riječkog kazališta na više mjesta išarana ustaškim grafitima

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić za Tačno.net prokomentarisao je vandalski čin uništavanja zgrade odnosno ispisivanje ustaških znakova na zgradi HNK Ivana pl. Zajca, u Rijeci.

mustafic

Dino Mustafić

“Bio sam u Rijeci na premijernom izvođenju “Hrvatskog glumišta” i ono što sam primjetio i osjetio u atmosferi je da postoji jedan broj ljudi  i određenih grupa uglavnom bivših boračkih udruga koji su na repertoar i programske poteze Olivera Frljića gledali sa velikim neprijateljstvom. Osuđujućih unaprijed nevidjevši predstavu ni o čemu predstava govori. Tako da moram reći da nisam tim vandalskim aktom iznenađen koliko mi je u neku ruku žao što se to događa u Rijeci koja je važila za jedan od najtolerantnijih gradova u Hrvatskoj. To nažalost, svjedoči o galopirajućem nacionalizmu koji uzima sve više maha u Hrvatskoj prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Naravno da to najviše koristi politici HDZ-a i drugim ekstremnim desničarskim partijama u kojima se pravo na drugačije mišljenje, a posebno kritičko mišljenje spram bliske i daleke prošlosti unaprijed osluškuje kao izdajnički akt. Mislim da sve ovo što ja sad govorim zvuči itekako poznato iz nekih prijašnjih vremena samo možda sa različitim ideološkim ili etničkim predznacima,” istakao je Mustafić.

tačno.net
Autor/ica 8.12.2014. u 17:18