Dodjelom nagrada završen Šantićev festival djece pjesnika u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 3.2.2014. u 11:55

Dodjelom nagrada završen Šantićev festival djece pjesnika u Mostaru


Dodjelom nagrada u prepunoj dvorani Muzičkog centra Pavarotti završen je prvi internacionalni Šantićev festival djece pjesnika u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar, povodom godišnjice smrti Alekse Šantića.

Prva nagrada festivala otišla je u Srbiju i Makedoniju – podijelile su je Tamara Sokolov iz Beograda i Sara Georgijev iz Kumanova. Stručni žiri u sastavu Mirsad Bećirbašić, Alma Fazil-Obad, Božo Kijac i Ivana Talić drugu nagradu dodijelio je Jaki Lesjeku iz Velenja (Slovenija), a treću nagradu dobila je Naida Džiho iz Mostara.

Najbolji dokaz da ljubav i poezija mogu ujediniti ono što su zli ljudi rasturili su ovi mladi pjesnici – ambasadori ljubavi i kulture koji su proveli dva dana u našem Mostaru.” – poručio je direktor festivala Goran Kosanić.

Žiri je dodijelio i posebne nagrade: za najbolju lirsku pjesmu nagrđena je Iman Dorić iz Sarajeva (BiH), za idiličnu Lucija Mikulić, najvedriju Luka Đurović iz Valjeva (Srbija), najhumorističniju Marko Glavaš iz Mostara (BiH), ljubavnu Ema Čorbadžić iz Mostara (BiH), najangažiraniju Teodora Džinović, refleksivnu poeziju Borna Bojić Baletić iz Zagreba (Hrvatska) i za najbolju pjesmu o Šantiću Sara Georgijeva iz Kumanova (Makedonija).

Program su vodili mladi članovi Prosvjete, Jelena Bašić i Dejan Kosanić te Srđan Gavrilović, a za muzički dio pobrinuli su se učenici Muzičke škole u Mostaru.

U sklopu programa drugog dana festivala, djeca pjesnici, njih 15 finalista iz zemalja regiona položili su vijence sa cvijećem i svoje pjesme umotane oko karanfila na grob Alekse Šantića, te izveli prigodan program recitujući Šantićeve stihove ispred spomenika velikom pjesniku u Šantića parku.

Položeno je cvijeće i na grob Svetozara Ćorovića i Osmana Đikića, a delegacija SPKD Prosvjeta Mostar je obišla i grob dugogodišnjeg predvodnika te organizacije, nedavno preminulog Ratka Pejanovića.

 

tačno.net
Autor/ica 3.2.2014. u 11:55