FILOZOF NAD PALANKOM

Branko Milić
Autor/ica 27.10.2012. u 20:48

FILOZOF NAD PALANKOM

Branko Milić šta je domaćoj političkoj i kulturnoj sceni značio književnik i filozof, akademik Radomir Konstantinović i zbog čega oko njegove pojave vlada gotovo zavereničko prećutkivanje, tema je specijalne emisije „Filozof nad palankom” kulturno-umetničkog programa, pripremljene povodom 27. oktobra, godišnjice smrti jednog od najvrednijih intelektualaca kojeg smo imali.

Mada je sebe osudio na samoizolaciju dugi niz godina i živeo u senci, njegovo mišljenje među intelektualnom elitom bilo je krajnje kredibilno. Beskompromisnog stava u javnosti, osnivač i prvi predsednik beogradskog kruga, autor uvek aktuelne kapitalne esejističko-filozofske studije “filozofija palanke ” kojom je pod nos trajno gurnuo ogledalo sredine gde živimo, kao i autor šestotomnog izdanja “biće i jezik”; posvećen srpskoj književnosti, model književne kritike, Konstantinović je bio zakleti protivnik nacionalizma i totalitarnih režima. Njegova izabrana dela pripremaju se u izdanju Službenog glasnika, a na ovogodišnjem 57. sajmu knjiga u Beogradu organizovan je komemorativni skup u znak sećanja na njega.

Kada je preminuo, nepravedno je ispraćen ćutanjem javnosti. Godina posle njegove smrti kazuje dokle smo stigli u proceni bogatog opusa jednog od najobrazovanijih ljudi Srbije 20. veka.

Autor emisije: Nada Zorić

Ka filozofiji

Tagovi:
Branko Milić
Autor/ica 27.10.2012. u 20:48