Festival kulture i snova: Mira Furlan i Ivana Simić Bodrožić skupa o kulturi i politici

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 23:16

Izdvajamo

  • Publici će se predstaviti i Zadarski pisci (Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Natalija Miletić) – udruga pisaca i spisateljica sa područja grada Zadra koji će govoriti o važnosti udruženog djelovanja u polju kreiranja te osnaživanja suvremene književne produkcije, kao i čitati svoju prozu i poeziju. Razgovarat će se i o vezi između kazališta kao načina reakcije i slanja poruke širim krugovima društva i kazališta kao umjetničke forme koja bi trebala biti neopterećena svakodnevnicom.

Povezani članci

Festival kulture i snova: Mira Furlan i Ivana Simić Bodrožić skupa o kulturi i politici

FESTIVAL KULTURE I SNOVA: KULA STOJANA JANKOVIĆA, ISLAM GRČKI

4. – 5. 7. 2014.

Na ovogodišnjem festivalu će uz Miru Furlan, gostovati i Olja Savičević, Ivana Simić Bodrožić te grupa zadarskih pisaca. Redovna gošća je i velika redateljica i producentica Borka Pavičević iz Beograda kao i mladi, perspektivni pisac Bojan Krivokapić iz Novog sada. Razgovore će moderirati filmska kritičarka i spisateljica Mima Simić i pisac Srđan Sandić.

U okviru EU projekta “Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara” Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije organiziraju druženje s umjetnicima, aktivistima, piscima, na teme koje u svom radu i inače afirmiraju, a o kojima će ovom prigodom progovoriti kroz prizmu kulture i umjetnosti: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.

Kula Jankovića izuzetan je i rijedak primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog, Habsburškog i Mletačkog carstva. Kompleks je u kontinuiranom vlasništvu obitelji Janković-Desnica blizu tri i pol stoljeća. Već je pisac Vladan Desnica želio da vrijednosti i ljepote Kule budu dostupne svima, pa je 1950-tih otvorio za javnost najstariji dio zdanja, uredivši nekoliko ambijentalno najvrjednijih prostorija koje je pretvorio u izložbeni prostor za dio zbirki. Današnji vlasnici, nasljednici pisca, teže istim ciljevima te nastavljaju tu zamisao, s namjerom da se veći dio objekta uredi, poslije stradanja u zadnjem ratu i posluži za opće dobro te pomogne dobrobiti kraja i njegovom održivom razvoju.

Bit će to jedan svojevrstan književni maraton: upoznavanje autorica i autora različitih poetika i estetika, ali zajedničkih politika: nenasilnih, identitetskih, politika rizika, eksperimenta – u konačnici, politika otvorenosti prema novom, drugom i drugačijem. U tom bi maratonu sudjelovali kako sami autori i autorice, tako i publika, kreirajući ambijent u kojem književnost ostvaruje jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je da: propituje, otvara, te spaja – ljude i događaje, priče i povijesti, strahove i nadanja, kulturu i snove.

Publici će se predstaviti i Zadarski pisci (Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Natalija Miletić) – udruga pisaca i spisateljica sa područja grada Zadra koji će govoriti o važnosti udruženog djelovanja u polju kreiranja te osnaživanja suvremene književne produkcije, kao i čitati svoju prozu i poeziju. Razgovarat će se i o vezi između kazališta kao načina reakcije i slanja poruke širim krugovima društva i kazališta kao umjetničke forme koja bi trebala biti neopterećena svakodnevnicom.

Petak, 4. 7. 2014.
17 – 18.30h: Stanislava Nikolić Aras + Natalija Miletić + Želimir Periš (Zadarski pisci)
19.30 – 21h: Borka Pavićević, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Beograd

Subota, 5. 7. 2014.
17-18.30h: Bojan Krivokapić, Olja Savičević Ivančević, Ivana Simić Bodrožić;
19 – 20.30h: Mira Furlan

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 23:16