Festiva za tri države

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.5.2020. u 09:20

Festiva za tri države

Foto Manuel Angelini

Ova tri imena treba upamtiti: Milan Rakovac, Irena Urbič i Neven Ušumović. Veliki hrvatski prozaist, sjajna slovenačka žurnalistkinja i aktivistica i direktor biblioteke u Umagu…

Nisu medijski naročito eksponirani, ali predano, iz godine u godinu, grade svijetao lik, za mene osobno, ponajbolju književnu manifestaciju i svojevrsni festival kulture i umjetnosti Forum Tomizza.

U čast velikog pisca Filija Tomizze. Manifestacija se održava u čak tri države: u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj! Jer, svojim je životom u sve tri susjedne države i svojim raskošnim književnim opusom Tomizza povezivao tri kulture, pridonoseći svakoj od ovih kultura itekako…

Fundatorska uloga Milana Rakovca nesumnjiva je. Međutim, rad čelnice manifestacije Irene Urbič i direktora biblioteke, koja je stajno središnje mjesto svih događanja učinili su da iz godine u godinu Umag postaje sve značajniji grad na mapi književnosti Zapadnog Balkana.

Književni susreti, razgovori, različite druge soareje domeću sve veći značaj Forumu Tomizza!

Festival u tri države u slavu suvremene literature, a s plemenitim trajnim gajenjem uspomene na Tomizzu jedinstvena je niska događanja po mnogo čemu.

Zato skidam šešir i klanjam se tvorcima, realizatorima i producentima Foruma Tomizza!

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.5.2020. u 09:20